Oud & Nieuw DHL (Foto: Alex Pronk)
Oud & Nieuw DHL (Foto: Alex Pronk)

DHL eert clubicoon met de Jan van den Akker-trofee

sport

DELFT – Zoals ieder jaar werd afgelopen zondag bij DHL de traditionele nieuwjaarswedstrijd gespeeld. Dit jaar kreeg het treffen tussen oud-DHL en het huidige vlaggenschip extra cachet: er werd gespeeld om de Jan van den Akker-trofee.

Door Alphons de Wit

Toen op 21 december duidelijk werd dat de oud-speler en -trainer van De Leeuwen plotseling was overleden, leidde dat tot een schok in de Delftse voetbalwereld. Van den Akker, die ruim veertig jaar gymleraar was aan het Stanislascollege, was bij elke club een graag geziene gast, maar DHL had een bijzonder plekje in zijn hart.
“Toen ik van zijn overlijden hoorde, kon ik het nauwelijks geloven”, vertelt voorzitter Paul de Bree. “Een week eerder, tijdens de thuiswedstrijd tegen SEP stonden we nog langs de lijn te praten.” Na het vreselijke nieuws ging De Bree op zoek naar een passend eerbetoon. “Want Jan is niet alleen oud-speler, die ik als junior nog in het eerste heb zien spelen, maar hij is hier ook twaalf jaar trainer geweest. Daarna heeft hij zijn vleugels uitgeslagen en is hij als trainer succesvol geweest bij DHC, Quick en Vitesse Delft.”
Uiteindelijk keerde Van den Akker terug. “Toen we een aantal jaar geleden gedurende het seizoen tussentijds afscheid namen van de trainer, kwamen we bij Jan terecht. Hij liet ons niet zitten. We stonden bijna kansloos onderaan, maar van de laatste acht wedstrijden wonnen we er vijf en speelden we de laatste, tegen SV Den Hoorn gelijk. Daardoor grepen we net naast de periodetitel. Vanaf dat moment was Jan het technisch klankbord voor het bestuur, konden onze trainers een beroep doen op zijn ervaring en expertise, verzorgde hij hersteltrainingen en was hij bij de meeste thuiswedstrijden ook aanwezig.” De Bree stelde in de bestuursapp voor om de jaarlijkse nieuwjaarswedstrijd om de Jan van den Akker-trofee te spelen. “Het voorstel kon meteen op heel wat ‘duimpjes’ rekenen. Daarop heb ik contact opgenomen met de familie en ook zij konden het zeer waarderen. Zij waren zondag ook aanwezig. Jans kleinzoon Goos was pupil van de week, we hielden een indrukwekkende minuut stilte voor de wedstrijd en na afloop was er de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, waarin onder meer Jan zijn oud-ploeggenoot Jan Schilperoort het speldje voor 70 jaar lidmaatschap kreeg. Al met al werd het een mooie dag met een lach en een traan.”
Hans Elgershuizen, oud-pupil van Van den Akker en samen met Rob Hoefnagel, Rene Slegtenhorst, Wout Toet en Peter Pothof leider van de ‘oudjes’, heeft mooie herinneringen aan Van den Akker. “Als trainer was hij heel fanatiek, maar de trainingen waren goed en we deden bijna alles met de bal. In de zomer zorgde hij ervoor dat de gymvelden van het Stanislas beschikbaar waren, zodat we er konden spelen. Dat moedigde hij ook aan. Verder was hij altijd aandachtig toeschouwer bij de Nieuwjaarswedstrijd en liet hij achteraf ook met een kwinkslag weten wat hij ervan vond. Mooi dat zijn naam voor altijd aan die wedstrijd wordt verbonden; dat geeft het voor de oud-spelers een extra dimensie.”
O ja, gevoetbald werd er ook nog… Het huidige vlaggenschip was met 10-2 te sterk voor hun voorgangers.