Sander ter Steege: 'Iedere week veranderen we een parcours.'
Sander ter Steege: 'Iedere week veranderen we een parcours.' Foto:

Ontspanning door inspanning bij Bouldercentrum Delfts Bleau

Het mooiste aan boulderen (indoor klimmen, voor wie er nog nooit van gehoord had) is dat je niet hetzelfde niveau hoeft te hebben om het toch samen te kunnen doen. Sterker nog, een beginner kan een gevorderde vaak tips geven. Boulderen is immers ook een kwestie van puzzelen. Het vergt concentratie. Ideaal dus om even al het andere te vergeten en je te ontspannen.

In Bouldercentrum Delfts Bleau is voor iedereen een parcours, ongeacht je conditie en ervaring. Ze geven er kinderfeestjes, maar het Nederlands Team traint er ook. Delfts Bleau is een bruisende plek. Het team organiseert van alles. Zo is er de db9, de lokale klimwedstrijd op vrijdag 3 februari, met een jeugdeditie op zaterdag de 4e. Ook zijn er lezingen over klimmen of klimgebieden. En boulderaars die soepeler willen worden, kunnen deelnemen aan de yogalessen op zaterdagochtend.

Naast zelf dingen uitvogelen kun je bij Delfts Bleau een techniekcursus volgen, waarbij een leertraject op jouw maat wordt gemaakt. Heel geschikt voor mensen die al een paar maanden klimmen. Mensen die al langer klimmen en zich zelf allerlei vaardigheden hebben aangeleerd, merken vanaf een bepaald niveau dat kracht alleen niet meer voldoende is. Ook zij hebben baat bij de cursus. Heb je het nog nooit gedaan? Elke vrijdag is er een gratis introductiecursus, waarbij je alleen de entreekosten betaalt. Opgeven kan via de website.

Wie zelf niet bouldert, zit ook goed bij Delfts Bleau. Onder het genot van een lekker kopje koffie of een speciaalbiertje zie je mensen dingen doen die onmogelijk lijken. Bijvoorbeeld op het Delfts Bleau International Youth Open eind maart, de enige open jeugdwedstrijd die er bestaat. Er zijn wel internationale wedstrijden voor jongeren, maar alleen voor leden van de nationale jeugdteams. Het is voor het eerst sinds drie jaar dat de wedstrijd weer op het vaste moment door kan gaan. In 2020 en 2021 waren de lockdowns, en de editie van 2022 kon pas plaatsvinden in september. Maart is ideaal, want de DBIYO vormt nu het opstapje naar het internationale klimseizoen. Ervaren klimmers zien de wedstrijd als een warming-up. Hierdoor kunnen jeugdige deelnemers zich meten aan de besten. En elkaar ontmoeten natuurlijk, want ook al klim je individueel, boulderen is een sociale sport. Kortom: bij Bouldercentrum Delfts Bleau is echt voor iedereen iets te doen. Ga het eens uitproberen!

Schieweg 15L, Delft
015- 76 000 90
www.delftsbleau.nl