Zané en Ian met de doos van de '5 euro challenge'
Zané en Ian met de doos van de '5 euro challenge' Foto:

Samen sparen met de kinderen!

DELFT - Geld sparen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Raúl Neijhorst en zijn vrouw Liset hebben een leuke tip om te delen; samen sparen met de kinderen in dit nieuwe jaar.

"Onze kinderen Zané en Ian zijn 9 en 8 jaar oud en die leren we al zes jaren om te sparen", vertelt Raúl. "We leren ze middels de '5 euro challenge' dat vakanties en leuke dingen doen niet vanzelfsprekend zijn. Wij starten altijd aan het begin van het nieuwe jaar en aan het eind bekijken we de buit in een video die wij delen op social." Dit jaar hebben de kinderen de video helemaal zelf opgenomen. 

Vakantie en 
goede doelen
"We sparen het hele jaar 5 euro's, omdat we het dan kunnen geven aan onze vakantie en een beetje aan goede doelen", vertelt Ian. Zané vult aan: "Met het geld gaan we naar Suriname vliegen en we geven ook aan de kinderen die het niet zo breed hebben. Die het lastiger hebben dan wij. Dan is het ook fijn dat ze ook iets krijgen waarmee ze iets kunnen doen."

De Challenge
Maar wat houdt die '5 euro challenge'nou precies in? Zané legt het uit: "Nou, de 5 euro challenge is eigenlijk dat je elke keer wanneer je betaalt en je krijgt een vijfje terug, je het in de verzameldoos doet. Dat kan natuurlijk ook in iets anders. En je kan het ook doen met 1 of 2 euro's of zelfs een tientje." 

Opbrengst
Nu het jaar 2022 erop zit is het tijd voor de kinderen om te kijken hoeveel geld ze het afgelopen jaar hebben gespaard. Bij het openen van de doos waarin de 5 euro's zijn verzameld blijkt dat het flink wat briefjes zijn. Na het tellen weten de kinderen dat het gaat om 1910 euro. "Dat is echt heel veel!", aldus Zané. "Daarmee kunnen we naar Suriname en daar de kinderen die het niet zo breed hebben speelgoed geven", aldus Ian. "En dan kunnen we ook lekker op vakantie. Suriname here we come!"

De video's van dit jaar én voorgaande jaren zijn te vinden op www.facebook.com/raulneijhorst/videos/