Fotograaf Koos Bommelé vierde Oud en Nieuw uiteraard niet zonder camera in zijn hand. Meer foto's van Koos zijn te vinden op www.delftopzondag.nl (Foto: Koos Bommelé)
Fotograaf Koos Bommelé vierde Oud en Nieuw uiteraard niet zonder camera in zijn hand. Meer foto's van Koos zijn te vinden op www.delftopzondag.nl (Foto: Koos Bommelé)

‘Jaarwisseling verliep druk, maar beheersbaar’

Algemeen

DELFT - Na twee coronajaren konden we dit jaar dan eindelijk weer op de ‘normale manier’, met elkaar en zonder coronabeperkingen, Oud en Nieuw vieren. Daar werd goed gebruik van gemaakt. Waar de een koos voor een gezellig feestje in het centrum, proostte de ander thuis met familie en vrienden op het nieuwe jaar. Daarbij hoorde dit jaar ook flink wat vuurwerk. Op wat incidenten na, is de jaarwisseling in Delft rustig verlopen. 

Hoewel hulpverleners binnen de Veiligheidsregio Haaglanden meermaals hebben moeten uitrukken, is de jaarwisseling beheersbaar verlopen, zo stelt de gemeente Delft. Overlast werd veroorzaakt door het afsteken van zwaar vuurwerk, het verstoren van de openbare orde en brandstichting waarbij vooral (deel)scooters het moesten ontgelden. Grote incidenten en wanordelijkheden bleven echter uit. 

Op pad met de politie
Tijdens Oud en Nieuw heeft burgemeester Marja van Bijsterveldt samen met de politie diverse plekken in de stad bezocht. “Ik ben onder meer langs geweest bij de buurtvaders van Voorhof en Buitenhof en de jongerenwerkers van Delft voor Elkaar. Zij hielden buiten een oogje in het zeil tijdens de jaarwisseling en spraken jongeren waar nodig aan.” Ook op het politiebureau zelf ging de burgemeester het gesprek aan. Dat deed zij met agenten die dienst hadden tijdens de jaarwisseling. “Ik heb veel respect voor hen en onze andere hulpverleners zoals onze brandweerlieden. Zij zetten zich in voor onze veiligheid en lopen daarbij regelmatig ook zélf gevaar.” Ook in onze regio vonden enkele incidenten plaats waarbij politieagenten bekogeld werden met vuurwerk. Van Bijsterveldt maakt van de gelegenheid gebruik om zich openlijk uit te spreken tegen geweld tegen hulpverleners. “Tegen daders wordt direct aangifte gedaan. Geweld tegen onze hulpverleners is onacceptabel.”

Druk in het Reinier
Niet alleen de politie moest aan de bak tijdens de jaarwisseling. Op de huisartsenpost en de spoedeisende hulp van het Reinier de Graaf ziekenhuis stonden zorgmedewerkers klaar om mensen op te vangen. “Tijdens de jaarwisseling was het druk op onze Spoedeisende Hulp”, zo klinkt het vanuit het Delftse ziekenhuis. “Zo bezochten meerdere mensen ons ziekenhuis na incidenten die met de jaarwisseling te maken hadden. Drie mensen liepen verwondingen op door vuurwerk, twee mensen door geweld en zes mensen moesten behandeld worden na overmatig alcoholgebruik. Ook op Nieuwjaarsdag was het drukker dan normaal.” Ook in het Reinier de Graaf ziekenhuis nam burgemeester Marja van Bijsterveldt een kijkje. “Daar sprak ik een aantal mensen die letsel opgelopen hadden door vuurwerk en een vechtpartij. Het is heel triest dat dit soort incidenten plaatsvinden tijdens Oud en Nieuw, maar het is geweldig dat er dan mensen zijn die dag en nacht klaar staan om op zo’n moment goede zorg te verlenen.” De drukte rondom Oud en Nieuw op de Spoedeisende Hulp is altijd onvoorspelbaar, laat men vanuit het ziekenhuis weten. “Elk jaar bereidt ons team zich goed voor. Zo stonden ook afgelopen jaarwisseling extra zorgprofessionals klaar om iedereen de juiste zorg te kunnen geven en werd een extra voorraad materialen ingezet.”

Mooi feest
Los van de genoemde incidenten was Oud en Nieuw vooral een avond en nacht waar Delftenaren er met elkaar een mooi feest van maakten en het nieuwe jaar vrolijk ingeluid hebben, stelt Van Bijsterveldt. “Ik dank de mensen van politie en brandweer, zorgverleners, Delft voor Elkaar, buurtvaders, Avalex en onze gemeentelijke medewerkers voor hun inzet voor een zo goed verloop van deze jaarwisseling.”

Team Spoedeisende Hulp