Afbeelding
Foto: Otto Kalkhoven

Prix de Norvège in teken van Vermeer en Delft

Het is midden in de coronaperiode van 2020 als Egbert Pijfers een ontmoeting heeft met Herman Weyers in het Vermeer Centrum Delft. Egbert studeerde in Delft, woont in Noorwegen en heeft niet alleen iets met dat land, maar ook met kunst. Elk jaar organiseert hij de Prix de Norvège, waarbij twee veelbelovende afstudeerders aan de Klassieke Academie voor beeldende kunst uit Groningen een geheel verzorgde reis naar de Noorse fjorden ontvangen. Op deze manier laat Pijfers nieuwe schilder- en beeldhouwtalenten inspiratie opdoen in de indrukwekkende natuur van Noorwegen. 

De Klassieke Academie in Groningen werd ruim 15 jaar geleden opgericht met als doel om eigentijdse, beeldende kunstenaars te vormen in de rijke figuratieve traditie van Nederlandse schilders als Rembrandt en Vermeer. Jaarlijks studeren ongeveer 15 mensen af na een vijfjarige studie. De Prix de Norvège is sinds 2013 aan de academie verbonden.

Voor 2022 wil Pijfers de Prix de Norvège graag koppelen aan een expositie in Delft. Ter voorbereiding komen 22 winnaars van deze prijs naar Delft om inspiratie op te doen in de stad van hun beroemde voorganger Johannes Vermeer. Zij worden vergezeld door Rein Pol, jurylid van de Prix de Norvège en docent aan de Klassieke Academie, en gevierd stilleven schilder Henk Helmantel.

Dit alles heeft tot resultaat dat in de aankomende maanden september en oktober een mooie dubbelexpositie met groter werk in de Oude Kerk en kleiner werk in het Vermeer Centrum Delft te zien is. Op zaterdagmiddag 3 september opent de ambassadeur van Noorwegen, de heer Bård Ivor Svendsen beide exposities in de Oude Kerk.

Daags daarna zijn alle werken door iedereen te bewonderen. Vanaf 4 september tot en met 30 oktober in het Vermeer Centrum Delft (Voldersgracht 21) de expositie ‘Henk Helmantel, Rein Pol en de laureaten van de Prix de Norvège: In het licht van Vermeer’. In de Oude Kerk (Heilige Geestkerkhof 25) vanaf maandag 5 september tot en met zaterdag 29 oktober de expositie ‘Henk Helmantel, Rein Pol en de laureaten van de Prix de Norvège: In de voetsporen van Vermeer’.

De Oude Kerk is elke maandag t/m zaterdag open van 10 tot 5 uur. Het Vermeer Centrum Delft elke dag van 10 tot 5 uur.

Afbeelding