Een convenant is ondertekend namens Gemeente Delft, Stedin en Evides
Een convenant is ondertekend namens Gemeente Delft, Stedin en Evides Foto:

Nieuwe kabels en leidingen binnenstad

DELFT - Om Delft klaar te maken voor de toekomst is het nodig om werkzaamheden aan kabels en leidingen in de ondergrond van de Delftse binnenstad uit te voeren. Gemeente Delft, netbeheerder Stedin en Evides Waterbedrijf werken de komende jaren intensief samen om dit te bereiken. Met de ondertekening van het convenant ‘Samenwerken in de buitenruimte Binnenstad Delft’ bekrachtigen de partijen een goede onderlinge afstemming van de werkzaamheden, zoals de vervanging van het elektriciteitsnet, het gasnet, waterleidingen en de aanleg van een drainagestelsel.

Wethouder Frank van Vliet: “Het vervangen van alle kabels en leidingen in de ondergrond van de historische Delftse binnenstad is een complexe opgave. Daarnaast gaat ook het reguliere onderhoud en de vervanging van bestaande infrastructuur door. Uiteraard willen we de overlast voor bewoners, ondernemers en bezoekers tot een minimum beperken en de binnenstad goed bereikbaar houden. Dit convenant, waarin we heldere afspraken met elkaar maken, draagt hieraan bij.” Stedin vernieuwt vóór 2028 alle oude brosse gasleidingen om het gasnet klaar te maken voor de toekomst. Evides vervangt in totaal 15 kilometer aan oude drinkwaterleidingen. Bewoners en ondernemers in de binnenstad ontvangen van de nutsbedrijven tijdig bericht over geplande werkzaamheden.

Uitvoerder BAM Infra Nederland is in oktober gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de eerste fase (Achterom, Lange Geer, Breestraat). Eerst worden de hoofdleidingen voor gas en water vervangen. Daarna sluit de uitvoerder de nieuwe hoofdleidingen aan op de aansluitingen van woningen en/of panden. Tenslotte legt de gemeente de drainage aan. Dit is nodig om het grondwaterpeil in de binnenstad beter te reguleren. De werkzaamheden moeten in 2028 gereed zijn.