Op 11 december is Lijst 37 extra open. (Foto: PR)
Op 11 december is Lijst 37 extra open. (Foto: PR) Foto:

Extra openstelling op 11 december voor expositie bij Lijst 37

DELFT – Drieëndertig jaar bestaat Lijst 37 inmiddels. In 1989 startte Ferdi Welmer met zijn lijstenmakerij. In 2020 verhuisde hij naar de Binnenwatersloot. Zeer tot zijn eigen tevredenheid. Is het toeval dat hij deze maand een expositie heeft met 33 schilderijen van Gertjan Scholte-Albers?

Er is heel wat veranderd sinds de jaren '90. “Toen waren het vooral posters en kaarten”, herinnert Ferdi zich. “Die markt is inmiddels helemaal naar Internet verdwenen.” Wat niet betekent dat Ferdi nu niets meer te doen heeft: “Inlijstwerk is gelukkig van alle tijden.” Als hij dan geen posters meer inlijst, wat dan wel? “Voornamelijk originele kunstwerken, en met name emotie.”

Herkenbaar landschap
Dat is er mede de reden van dat Lijst 37 naast een atelier ook een galerie is. Met momenteel een expositie van werken van de Groningse schilder Gertjan Scholte-Albers. Wat opvalt in zijn werk is allereerst het formaat: Meestal lange, smalle schilderijen, dertig centimeter hoog en 160, 180 of 200 cm lang. Het tweede dat opvalt is het onderwerp: “Gertjan schildert herkenbare Nederlandse landschappen”, legt Ferdi uit. “Vaak in Groningen, maar eigenlijk kunnen ze op allerlei plaatsen in Nederland gemaakt zijn. Wie de schilderijen van een afstandje bekijkt ziet hoe de uitgekiende dieptewerking van het schilderij samenkomt met het formaat. Het is echt of je de verte inkijkt. Gertjan schildert dan ook vaak 'en plein air'. oftewel, op locatie in de buitenlucht. Met zijn brommer of fiets en met zijn schilderspullen rijdt Gertjan door het noorden van het land op zoek naar die ene plek met die bijzondere lichtval. Niet gehinderd door kou, regen of wind staat hij ergens tussen het riet of op het vlakke land te schilderen. Een van de aantrekkelijke kanten van 'en plein air' schilderen is dat het nooit hetzelfde is, zelfs al kom je geregeld op dezelfde plek terug. “Het mooie en uitdagende is dat het ook zo weer anders kan zijn. Als bijvoorbeeld de zon verdwijnt, de wind wegvalt of als het gaat schemeren”, zegt de kunstenaar zelf.

Extra open
Drieëndertig schilderijen stelt Ferdi van de Groningse kunstenaar tentoon. Afgewisseld met werk van anderen dat in de stijl van Scholte-Albers past. Gertjan schildert veelal impressionistisch. Vanwege de grote belangstelling voor de expositie heeft Ferdi op zondag 11 december een extra openstelling: "Van 12.00 uur tot 17.00 uur kan iedereen vrijblijvend binnenlopen. Op overige dagen is de tentoonstelling op afspraak te zien. Ferdi is bereikbaar per telefoon (015-2146451) of via e-mail: (info@lijst37.nl). Kijk ook op www.lijst37.nl voor meer informatie.