Mike de Laat met de twee bijzondere piano's (Foto: EvE)
Mike de Laat met de twee bijzondere piano's (Foto: EvE) Foto:

Bijzondere occasions bij Clavis Piano's in Delft

DELFT – Hij trekt heel wat bekijks, de aluminium vleugel in de etalage van Clavis Piano's aan de Kruisstraat. Dat snap ik wel”, zegt verkoopadviseur Mike de Laat. “Van deze vleugel van Rippen zijn er maar een beperkt aantal gemaakt. Dus je zult die niet zo snel tegenkomen.” 

"Het instrument is gemaakt in de jaren '60”, vertelt Mike. "De zangbodem is wel van hout, maar de rest is metaal. Het aluminium geeft de vleugel een beetje een 'industriële' look en maakt het instrument ook een kleine honderd kilo lichter dan een reguliere vleugel van deze grootte. Maar er zijn meer verschillen: "Omdat de snaren recht naast elkaar liggen is het aluminium frame heel dik uitgevoerd. Bij conventionele vleugels liggen ze in secties schuin en zelfs over elkaar.” Dat is ook terug te horen in de klank: iedere noot is helder en puur. "Want er resoneren minder andere snaren mee”, verduidelijkt Mike. Behalve de aluminium vleugel staat er in de winkel ook nog een andere Rippen uit dezelfde tijd: "Een 'gewone' piano, maar het design is echt jaren zestig en is ontworpen door de gerenommeerde Rietveld familie.”
De aluminium vleugel van Rippen is niet geschikt voor iedere beurs. Gelukkig heeft Clavis voor (vrijwel) iedereen betaalbare piano's. Niet alleen occasions in verschillende prijsklassen, maar uiteraard ook gloednieuwe instrumenten. Akoestisch en digitaal: "Roland en Yamaha hebben sinds afgelopen winter een hele nieuwe serie uitgebracht, met een voller geluid en een verbeterd klavier.” Is het geld niet direct beschikbaar dan biedt Clavis wellicht toch een mogelijkheid: "Je kunt bij ons ook een instrument huren. De huurprijs hangt uiteraard af van de nieuwwaarde van de piano. De minimum huurtermijn is twaalf maanden, de maximale 60 maanden voor akoestische en 30 maanden voor digitale staande piano's en vleugels. Uiteraard is een kortere looptijd ook mogelijk door verhoging van het maandbedrag. Na de huurperiode ben je eigenaar van het instrument. Je huurt met het recht op koop en kunt er op ieder gewenst moment vanaf. Andersom kan ook: wil je op een willekeurig moment de piano kopen, dan berekenen we de resterende termijnen en ben je meteen de eigenaar.” Inmiddels heeft Clavis naam gemaakt in Delft als het om piano's gaat. "Wij stemmen alle instrumenten van de Vrije Academie Delft. (En natuurlijk desgewenst ook bij u aan huis) Zo stelde de winkel instrumenten beschikbaar voor het Jazz Festival Delft en ook tijdens Lichtjesavond, op 13 december, is één van hun instrumenten te horen tijdens het optreden van Koorschool Delft (www.koorschooldelft.nl) o.l.v. Petra Weijers bij Café de Wijnhaven, tussen 17.30 uur en 21.00 uur. www.clavis.nl.