Petra Veenswijk
Petra Veenswijk Foto:

"Dromen als Messiaen”, op 10 december in de Maria van Jessekerk

Zaterdagavond 10 december om 20.00 uur zal de organist Petra Veenswijk het 9-delige meesterwerk, “La Nativité de Seigneur”- “de geboorte van de Heer”, van de Franse componist Olivier Messiaen uitvoeren. Tijdens dit orgelconcert zullen kleurrijke, digitaal ontworpen lichtbeelden worden geprojecteerd op het orgelfront van het 19e -eeuwse Maarschalkerweerdorgel.

De combinatie van vloeiende bewegende kleurbeelden en muziek sluit direct aan bij de opvatting van de componist Messiaen. Hij zag letterlijk kleuren bij akkoorden. Nu zullen die kleurbeelden dus ook zichtbaar zijn op de orgelpijpen en versterken ze de muziek. Het concert zal u het gevoel geven even in de hemel te zijn geweest.

De devote componist Messiaen wilde in zijn muziek zijn geloof verklanken, maar de ongrijpbare klanken die Messiaen weet te vormen, overstijgen ieder instrument.

Deze gevoelsmuziek geeft aan dat de rust van de natuur en de meditatie altijd heel dichtbij is. Uitvoerende zijn Petra Veenswijk, orgel en Marcel Wierckx; videokunstenaar. Toegang; 10 euro te voldoen aan de deur.