Afbeelding
Foto:

'Survivalrun is sport voor mensen met doorzettingsvermogen'

DELFT - Natuurlijk kun je in Delft terecht voor hockey, voetbal, volleybal en turnen, maar ook voor de wat onbekendere sporten hoef je tegenwoordig de stad niet meer uit. Neem nou bijvoorbeeld Durf; de vereniging voor iedereen met een voorliefde voor buitensport, natuur en grenzen verleggen. Ben jij sportief, buitenmens en ondernemend? Dan is dit mogelijk de plek voor jou!

Door Cheyenne Toetenel 

Buitensportvereniging Durf is in 2019 opgezet door oud-studenten die lid waren van studentenbuitensportvereniging Slopend. Na afgestudeerd te zijn misten ze de buitensport uit hun studentenleven, en dus besloten ze Durf op te richten waar ook niet-studenten aan de slag konden gaan met survivalrun. Na een tijd in de Delftse Hout te hebben getraind, is er begin 2020 een eigen hindernisbaan gebouwd op het sportpark aan de Brasserskade naast de voetbalvereniging sv DHL. De huidige voorzitter van Durf, Juliane Kupfernagel, sloot zich niet lang daarna aan bij de vereniging. "Hoewel ik vóór die tijd deed aan boulderen en bootcamp, was survivalrun nieuw voor mij", vertelt ze. "Het duurde even voordat ik het onder de knie kreeg, maar nu vind ik het geweldig om te doen. Voor mij is de hindernisbaan een soort speeltuin voor volwassenen. Het spelelement en de uitdaging spreken mij aan." 

Survivalrun
Bij Durf ligt de focus in eerste instantie op survivalrun; een veelzijdige buitensport waarbij je hardlopen combineert met hindernissen. "Elke training en wedstrijd is een uitdaging waarbij je kracht, conditie, techniek en doorzettingsvermogen op de proef worden gesteld. In weer en wind, survival gaat altijd door." Durf biedt trainingen aan voor beginners en gevorderden vanaf 16 jaar. "Ons jongste lid is 16, de oudste in de 50. Mannen en vrouwen trainen samen, dus het is en gemixte club." Beginnerstrainingen vinden plaats op maandagen. "Iedereen is welkom en kan op zijn of haar eigen tempo en niveau meedoen. Aan het begin is het moeilijk, maar we zien heel veel vooruitgang in de eerste paar weken als je maar een beetje doorzettingsvermogen hebt. Het is een mooie uitdaging, weet ik uit ervaring!" Tijdens de beginnerstrainingen krijg je anderhalf uur oefeningen, tips en tricks van een ervaren trainer. "We beginnen met een warming up, waarbij we warmlopen, stretchen en een paar kleine hindernissen doen om het gevoel te krijgen. Daarna volgen bijvoorbeeld een techniekblok, krachtblok, training op je uithoudingsvermogen en spellen in de hindernissen." Heb je de technieken aardig onder de knie, kun je je gaan inschrijven voor wedstrijden door het hele land vanuit de Survivalrun Bond Nederland. "Dat doe je individueel, per koppel of als team. Er zijn wedstrijden voor recreanten of voor mensen met een wedstrijdlicentie. Die licentie kun je behalen tijdens de recreantenwedstrijden.

Buitensporten
Buitensport Durf biedt naast het survivalrunnen ook een platform voor leden om samen andere buitensporten aan te gaan. "Onze leden organiseren of doen mee aan activiteiten voor verschillende buitensporten. Zo kan je als je wil elk weekend op avontuur gaan of meedoen aan een sportevenement samen met andere enthousiaste leden. Denk bijvoorbeeld aan samen de bergen in, gletsjers op, zeilen, golfsurfen, mountainbiken of adventure racen."

Op 20 mei organiseert studenten buitensportvereniging Slopend de Survivalstrijd op de campus. Wil jij lekker dichtbij huis meedoen aan zo’n run, maar kun je nog wel wat trainingen gebruiken? "Iedereen, beginner of gevorderde, is bij ons meer dan welkom om een proeftraining te komen doen en misschien zelfs lid te worden. We hebben bovendien elke eerste maandag van de maand inlooptrainingen voor beginners."
Op www.buitensportdurf.nl zie je hoe jij je aan kunt melden.