Indien Het Knagertje in het pand van Wildopvang Zuid-Holland trekt, kunnen op deze plek wilde zoogdieren blijven worden opgevangen (Foto: Wildopvang Zuid-Holland)
Indien Het Knagertje in het pand van Wildopvang Zuid-Holland trekt, kunnen op deze plek wilde zoogdieren blijven worden opgevangen (Foto: Wildopvang Zuid-Holland) Foto:

Het Knagertje wil werk Wildopvang Zuid-Holland voortzetten

DELFT - Na 43 jaar sluit Wildopvang Zuid-Holland, die jaarlijks zo'n 4300 wilde dieren opvangt, op 31 december noodgedwongen haar deuren. Dat betekent dat er geen opvang meer is voor duizend wilde zoogdieren, geen werk meer is voor de honderd vrijwilligers en dat veel kennis verloren gaat, stelt voorzitter Willeke van den Heuvel. Knaagdierenopvang Het Knagertje uit Den Haag heeft aangegeven graag te willen verhuizen naar de locatie van de Wildopvang aan het Linnaeuspad in Delft, om deze problematiek op te vangen. Daarvoor is toestemming van de gemeente Delft nodig. 

Door Cheyenne Toetenel 

"Wij als bestuur hebben een moeilijke beslissing moeten nemen, namelijk het stopzetten van onze opvang", aldus Willeke. "Een beslissing waarbij we niet over één nacht ijs zijn gegaan, die veel pijn en slapeloze nachten heeft veroorzaakt." Er zijn nog steeds drie grote zorgpunten die heersen. "Eén daarvan gaat over de dieren. 4300 wilde dieren die wij op jaarbasis opvangen uit Delft en omstreken. De tweede zorg is de mensen. Wij werken met ongeveer honderd vrijwilligers op jaarbasis. Mensen die bij ons een tweede thuis vinden. Mensen die zich veilig voelen bij ons, maar ook vaak onze opvang als springplank gebruiken om weer te kunnen re-integreren in de maatschappij. Het derde zorgpunt is al die kennis die in 43 jaar is vergaard, die nu dreigt te verdwijnen. Onze mensen hebben zoveel kennis dat zelfs dierenartsen bij ons aankloppen, omdat zij op de universiteit niet leren om met deze wilde dieren om te gaan."

Zoogdieren
Eerder werd door de raadscommissie gesproken over de verdeling van de 12,5 duizend euro subsidie die de Wildopvang jaarlijks krijgt, waarbij de vogelopvangen De Wulp en Karel Schot naar voren kwamen. "Dat is echt mooi voor de drieduizend extra vogels die naar onze collega's gaan door ons vertrek, maar we vangen ook ruim duizend zoogdieren op. Waar gaan de jonge hazen en wilde konijnen naartoe die intensieve zorg nodig hebben en ook veel kosten met zich meebrengen? En de egels, vleermuizen, en enkele verdwaalde bever?" De hazen en wilde konijnen komen door het wegvallen van de Wildopvang bij Het Knagertje terecht; de enige opvang in de regio die een vergunning heeft om deze wilde dieren op te vangen. "De afgelopen jaren hebben wij amper hazen en konijnen hoeven opvangen, omdat Wildopvang Zuid-Holland daar meer expertise voor in huis had", vertelt Geertje Krechting, al ruim 25 jaar beheerder van Het Knagertje. "Door het wegvallen van de Wildopvang zullen wij niet langer alleen tamme dieren opvangen, maar gaat ook het grootste deel van de hazen en wilde konijnen naar onze opvang in Den Haag komen. Daar hebben wij niet voldoende ruimte en vrijwilligers voor. Daarom willen wij heel graag in het pand van de Wildopvang trekken."

Voordelen
De verhuizing van Het Knagertje naar het pand van de Wildopvang kent volgens Willeke en Geertje veel voordelen. "Wij kunnen de zoogdieren uit Delft en omstreken blijven opvangen", vertelt Geertje. "Hazen en wilde konijnen die nu nergens terecht kunnen. De vrijwilligers van de Wildopvang hebben al aangeboden te willen helpen met de verzorging van deze dieren. Zo behouden ook zij hun plekje. Daarnaast kunnen we egels gaan opvangen. De expertise voor deze dieren hebben wij nu niet, maar de vrijwilligers willen graag blijven helpen." De egels gaan momenteel naar egel-opvangen in Zoetermeer en Den Haag, maar die zijn vol. Willeke: "Zij kunnen de vijfhonderd extra egels uit Delft niet opvangen. Met het voorstel van Het Knagertje om in ons pand te trekken wordt ook dit zorgpunt weggenomen. Zij kunnen de zoogdieren opvangen, bieden onze vrijwilligers hun vertrouwde plek én zorgen ervoor dat de expertise niet verloren gaat."

Steun gemeente
De Wildopvang Zuid-Holland huurt haar grond van de gemeente Delft. Om Het Knagertje in het pand te laten trekken, is daarom toestemming van de gemeente nodig. Willeke roept de fracties op: "Laat Het Knagertje alsjeblieft het ziekenhuis zijn voor de wilde dieren die onze hulp nodig hebben, want heel vaak komen ze in de problemen door ons als mens." Wethouder Frank van Vliet liet tijdens de commissievergadering Ruimte en Verkeer weten in gesprek te zijn met Het Knagertje en Wildopvang Zuid-Holland. Hij hield de commissie voor dat Het Knagertje met een businessmodel en een degelijk onderbouwd toekomstplan moet komen en beloofde de commissie op de hoogte te houden van de gesprekken. Een voordeel dat tijdens de vergadering reeds werd aangehaald, is dat Het Knagertje ook een pension voor huisdieren heeft, wat een bron van inkomsten voor de opvang is. Dit terwijl de Wildopvang afhankelijk was van subsidies en donaties, wat tot financiële zorgen heeft geleid. Geertje: "Wij hebben het tot nu toe altijd zonder subsidie gered, dus ik ga ervan uit dat dat nu ook lukt."