Afbeelding
Foto:

Huis te koop wordt deze week aangeboden door Björnd Makelaardij

DELFT- In februari van dit jaar kocht Oegstgeestenaar Thomas van der Mark dit pand van een bekende. Met de hulp van een architect en aannemer werd gekeken wat er vergunningtechnisch mogelijk was en wat er van dit in slechte staat verkerende grachtenpand gemaakt kon worden. Dat werd uiteindelijk de realisatie van een appartement op elke etage. "Het was ontzettend leuk om hier iets te zien groeien dat mooi aansluit op deze tijd van woningnood". 

Eind oktober waren de drie appartementen klaar, nadat na het wachten op de nodige vergunningen in april de hamer in het pand was gezet. "De vorige eigenaar, een oudere heer, heeft hier zo'n 45 jaar gewoond. De bekende van mij die het van hem kocht, wist niet zeker of hij die stuit werk die eraan moest gebeuren wel zag zitten. Hij bood het mij aan en hoewel ik wel zag dat het een enorme klus zou gaan worden om er iets van te maken, heb ik het met beide handen aangegrepen. Nadat het helemaal gestript is, zijn met hulp van een heel team aan vaklieden deze drie prachtige duurzame woningen gerealiseerd. Bovendien ben ik door dit alles als een blok gevallen voor Delft. Ik kende Leiden, Amsterdam en Utrecht, maar Delft was een voor mij onontdekte stad". 

Van het gas af
Thomas en zijn team hadden een vooruitziende blik voor wat betreft de duurzaamheid van de drie appartementen, die volledig van het gas af zijn en voorzien zijn van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. "Voordat de prijzen omhoog gingen hadden we al besloten dat het duurzaam moest zijn en hadden we al warmtepompen besteld. Nu zou dat al een stuk lastiger gaan. Ieder appartement heeft een zogenaamde "technische ruimte" voor bijvoorbeeld strijkplank of wasmachine. Hierin bevindt zich ook de binnen unit van de warmtepomp. De buiten unit staat op het dak".

Goede isolatie in meerdere opzichten
Ook met de isolatie van de woningen zit het meer dan goed. Het dak is sowieso geïsoleerd en alle appartementen hebben Energielabel A, de appartementen op de eerste en tweede verdieping zelfs A++. Thomas: "De gemeente was niet alleen streng op de isolatie qua warmte, maar ook qua geluid. Hierdoor hoor je op de begane grond niets als iemand staat te springen op de eerste verdieping. En dat terwijl het een pand van begin 1900 is".

Bijzonderheden
Als bijzonderheid noemt Thomas de prachtige balken dakconstructie die zichtbaar is gemaakt op de tweede verdieping. "Het was aanvankelijk dichtgetimmerd, maar we hebben de plankjes eraf gehaald". Op deze verdieping bevindt zich tevens een doorlopende dakkapel. Ook noemt hij het prachtige uitzicht op de gracht vanuit de woonkamer op de eerste etage en de tuin op het zuidwesten op de begane grond. Vermeldenswaardig zijn verder de verlichting in de spiegels in de badkamers en de goed uitgeruste keukens. "In die beneden staat bijvoorbeeld apparatuur van het gerenommeerde merk Gaggenau en die op de eerste verdieping heeft twee ovens. Dit komt voort uit mijn liefde voor koken. Een huis moet een goede keuken hebben vind ik".

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding