Wethouder Van Vliet legde donderdag op het Agathaplein samen met jazzfluitist Ronald Snijders diens tegel in de nieuwe Walk of Fame. Op de achtergrond de bedenkers, Pieter Harcksen en Geert de Vries. (Foto: Koos Bommele)
Wethouder Van Vliet legde donderdag op het Agathaplein samen met jazzfluitist Ronald Snijders diens tegel in de nieuwe Walk of Fame. Op de achtergrond de bedenkers, Pieter Harcksen en Geert de Vries. (Foto: Koos Bommele)

‘Walk of Fame’ etaleert Delft als dé muziekstad

Algemeen

DELFT – Een eigen ‘Walk of Fame’ van artiesten die met elkaar Delft op de kaart hebben gezet als ‘dé muziekstad van Nederland’. Die droom hebben Geert de Vries en Pieter Harcksen, twee bevriende tekstschrijvers en journalisten, deze week waargemaakt. Wandelend door Delft kun je hun 33 roestvrijstalen stoeptegels, verspreid door de stad, bijna niet missen. Allemaal zijn ze voorzien van een QR-code, zodat je via een zaktelefoon meer aan de weet kunt komen over de musicus, band of organisatie aan wie de tegel is gewijd.

Geert de Vries is hartstikke blij dat het is gelukt. “Als geboren en getogen Delftenaar houd ik zielsveel van mijn stad. Delft heeft mij veel gegeven, waaronder de liefde voor de muziek. In 1976, op 15-jarige leeftijd, raakte ik door het album ‘Best Kept Secret’ verslaafd aan Alquin. Organisten Piet van Amstel en Jan J. van den Berg lieten mij hemelse orgelmuziek ontdekken. En de virtuoze fluitist Ronald Snijders was en is mijn jazz-goeroe. En zij zijn niet de enigen die vanuit Delft een hoofdrol speelden en spelen in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Reden genoeg om hen in de stad eer te betonen.”
Eerder al lanceerde De Vries de ‘Kunstwandeling Delft’. Een acht kilometer lange route vanaf het station langs tientallen kunstschatten in de binnenstad, Westerkwartier en Olofsbuurt. Een plattegrond ervan is op internet te downloaden. “En dat is een succes”, zegt De Vries. “Delft Marketing en de NS promoten deze wandeling, en ook landelijke kranten hebben er aandacht aan besteed.”

Daardoor rees bij hem het plan om nu ook een ‘Delft Music Tour - Walk of Fame’ op te zetten. “Het in 2021 door Aad Sosef en Harry van Adrichem geplaatste Tee-Set monument in de Olofsbuurt gaf extra inspiratie. Met de hulp van collega en muziekvriend Pieter Harcksen, en met financiële steun van de gemeente en een particuliere donateur, is ook deze droom nu uitgekomen. Trek je wandelschoenen aan, en geniet!”
De twee initiatiefnemers zijn meer dan een jaar intensief bezig geweest met het voorbereiden van deze tweede kunstzinnige struinroute door de stad. Wie zou een tegel verdienen? Op welke plek dan? Aan welke locatie hebben de artiesten zelf dierbare herinneringen? Welke QR-informatie moet er op elke tegel komen?

Aan deze Delftse musici en organisaties zijn uiteindelijk die 33 tegels gewijd, in alfabetische volgorde: Alquin (progressieve rockband uit de jaren zeventig), Piet van Amstel (organist Oude Kerk), Gregor Bak (koordirigent, televisiepresentator), Ferdinand Bakker (bandleider Alquin, componist ‘Wheelchair Groupie’ en voor nieuwe band Lone), Jan J. van den Berg (organist o.m. Nieuwe Kerk, componist koralen), Jody Bernal (zanger ‘Que si que no’), Black & White (in 1955 beste vocale groep Nederland met ‘Zeep en Soda’), Jan Boers (componist ‘Agnetha Marsch’ voor echtgenote Gistfabriek-directeur), Delft Chamber Music Festival (zomerfestival klassieke muziek), Jules de Corte (blinde zanger/pianist, in 1956 componist ‘Ik zou wel eens willen weten’), De Div (newwave band uit de jaren tachtig), Polle Eduard (gitarist in o.m. de Tee Set en After Tea, componist ‘Ik wil jou’), Sven Figee (toetsenist, bandleider bij Matthijs van Nieuwkerk), Nico Haak (volkszanger van o.m. ‘Is je moeder niet thuis?’en ‘Foxie Foxtrot’), Pierre van Hauwe (organisator Volkszangdag op de Markt, leider jeugdorkest Orff muziek), Henk de Kat (bluesaccordeonist, componist ‘French Accordion Blue’), Peter Koene (zanger, grondlegger Delfts Folkfestival in de Bolk), Henk Koorn (bandleider Hallo Venray, componist van o.m. ‘The More I Laugh, The Hornier Due Gets’), The Mo (popband zonder gitaar, hit ‘Fred Astaire’ in 1981), Mojo (artiestenbureau, organisator popfestival Kralingen), Ankie van der Pas (zangeres, winnaar 1986 van Gouden Microfoon), Stitch (popband), Dirk Scholl (beiaardier Nieuwe Kerk), Tee Set (band met ‘Ma Belle Amie’ als hit in Amerika), Ronald Snijders (jazzfluitist met Surinaamse roots, Boy Edgar Prijs 2022), Robert Jan Stips (componist, zanger, toetsenist bij Nits, Supersister, Golden Earring), Jan Hendrik Storm (beiaardier Nieuwe Kerk), Peter Tetteroo (zanger Tee Set), Petra Veenswijk (kerkmusicus, organist, klavecinist), Roel van Velzen (zanger van o.m. ‘Baby Get Higher’), Mannen van Vermeer (Nederlandstalige band), Berry Visser (oprichter Mojo en ‘Madame de Berry’), Bas de Vroome (organist Oude en Nieuwe Kerk) en Guus Westdorp (pianist, zanger, componist van o.m. ‘Blijf bij mij’). Ook van de Muziekwandeling is een plattegrond te downloaden (www.delftmusictour.nl, in het Engels en Nederlands). De Vries is blij dat de gemeente dit nieuwe initiatief steunt met een subsidie. “Hoofddoel is een bijdrage leveren aan het herstel van de bezoekerseconomie, door Delft op de kaart te zetten als een inspirerende stad voor muziekmakers en -liefhebbers. Voor plaatselijke ondernemers biedt deze wandeling commerciële kansen. Platenzaken, cafés, restaurants, theaters en zalen, festivalorganisatoren en muziekverenigingen kunnen met hun aanbod actief inspelen op de wandeling.”