Foto: Koos Bommelé. Kijk voor meer foto's van Koos op www.delftopzondag.nl
Foto: Koos Bommelé. Kijk voor meer foto's van Koos op www.delftopzondag.nl

Hemd van het Lijf: Daniëlle en Willem Baijens

Algemeen Hemd van het lijf

Willem en Daniëlle zijn benoemd tot het Stadsprinsenpaar van de stichting D.C.V.

Waarom wilden jullie hier op de foto?
“Hier in de Schaapskooi houden wij onze feestavonden. Tijdens dit StadsPrinsenbal op de elfde van de elfde is bekend gemaakt dat wij het nieuwe Stadsprinsenpaar zijn: Z.D.H. Stadsprins Willem 1e en H.D.H. Stadsprinses Danielle 1e, Kabbelaars de 45e. Wij hebben lang naar dit moment toegeleefd, want we weten het zelf al sinds mei. Er heeft een hoop voorbereidingstijd ingezeten.”

Hoe word je Stadsprins en Stadsprinses?
“We hebben binnen de stichting D.C.V. een geheime raad van twee mensen die in overleg met elkaar een potentiële Stadsprins en - prinses kiezen. Je wordt door hen gevraagd. Zelf zijn wij ook al langer actief binnen de carnavalswereld, Willem als voorzitter van D.C.V. In het verleden zijn we al eens gevraagd als Stadsprinsenpaar, maar toen was de tijd nog niet daar. De ambitie bleef echter wel bestaan. Dit jaar kwam alles samen en besloten we het wel te doen.”

Waarom is het moment nu dan wel daar?
Willem: “Na corona heb je iemand nodig die de kar gaat trekken. Al mijn vrije tijd gaat het hele jaar door op in de stichting D.C.V., ook veelal in het netwerken en lobbyen voor het groot houden van carnaval, dus ik denk dat ik daar de aangewezen persoon voor ben. Beiden zijn we bekende gezichten in het Delftse carnaval, dus ik denk ook wel dat wij de gunfactor hebben. Dat is dit jaar heel belangrijk om carnaval levend te houden.”

Welke taken horen bij deze rollen?
“Wij gaan alle feestavonden bezoeken van de Delftse carnavalsverenigingen en -groeperingen, om zo toe te leven naar groot carnaval. Eigenlijk zwaaien wij met de scepter over het Kabbelgat. Zo heet Delft tijdens carnaval. Het lijkt erop dat we dit jaar weer ouderwets carnaval kunnen gaan vieren zoals we gewend zijn, dus we hebben er zin in.”

Jullie motto is: ‘Toen was carnaval nog heel gewoon’. Vanwaar deze keuze?
“Je ziet carnaval de laatste jaren jammer genoeg achteruit gaan. Mensen willen wel een feestje vieren, maar willen er zelf niks voor doen. Jongeren gaan naar Breda, Tilburg of Den Bosch en ouderen gaan uiteindelijk omvallen, dus het animo wordt wat minder en verenigingen stoppen ermee. Als je twintig jaar geleden met carnaval naar de binnenstad ging en je zat in de tram, was iedereen verkleed. Nu kijken mensen je aan alsof je gek bent. Corona heeft ervoor gezorgd dat er nog minder animo is. Wij willen carnaval, nu we weer mogen, weer groot maken. We willen mensen laten zien hoe leuk het is. Net als vroeger, toen carnaval nog heel gewoon was!”

Hoe gaan jullie dit motto uitdragen?
“Hoe we dat precies gaan doen blijft nog even een verrassing, maar we kunnen alvast verklappen dat we er wat ouderwetse tintjes in gaan gooien. Tradities die bij andere verenigingen verloren zijn gegaan, proberen wij in de optocht weer uit te dragen. We hopen echt dat carnaval weer gaat leven in Delft, ook al is het maar die paar dagen per jaar.”

Waar kijken jullie het meest naar uit?
“De optocht is altijd fantastisch, maar ook de hele week erachteraan met de groep op pad tot ‘s avonds laat.”

Hoe waren de reacties op en na het StadsPrinsenbal?
“Er werd heel positief gereageerd op ons als Stadsprinsenpaar. De avond was sowieso druk bezet. We hopen dat deze grote opkomst een voorteken is voor de rest van de carnavalsperiode. We willen er met alle verenigingen en groeperingen een wereldfeest van maken!”

Als wij burgemeesters van Delft zouden zijn...
“…zouden wij het carnaval in Delft op de erfgoedlijst zetten zodat het beschermd wordt. Maar eigenlijk krijgen wij de sleutel van de stad al van de burgemeester natuurlijk, figuratief tijdens carnaval. Een leuk vooruitzicht!”