Popdelft Music Award '22 winnares Jet van der Steen in de categorie 'rising star' is één van de 30 Delftse muzikanten die optreedt op 7 december tijdens Popdelft XXL (Foto: Koos Bommelé)
Popdelft Music Award '22 winnares Jet van der Steen in de categorie 'rising star' is één van de 30 Delftse muzikanten die optreedt op 7 december tijdens Popdelft XXL (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Popdelft wil het Delftse popklimaat versterken

Algemeen

DELFT - Delftenaren vinden het popaanbod in Delft ondermaats. Popdelft wil hier verandering in brengen door een stadsbrede popprogrammering op touw te zetten. Die ambitie bestaat al een poosje, alleen de financiële middelen vanuit de gemeente ontbraken. Daar lijkt nu verandering in te gaan komen door een aangenomen motie in de raad. 

Door Cheyenne Toetenel 

Een ruime raadsmeerderheid ging vorige week akkoord met de motie ‘Laat de Delftse popmotor weer draaien’. Deze motie van STIP, D66, Volt, GroenLinks en PvdA draagt het college onder meer op om voor 2023 van het te ontvangen extra Rijksgeld 50.000 euro in te zetten voor popprogrammering in Delft. Dit bedrag wordt onttrokken uit de middelen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor een impuls jongerencultuur. Indien de Rijksgelden ook de jaren erna blijven binnenkomen, wil de raad hetzelfde bedrag ook reserveren voor pop in 2024 en 2025. Een ontwikkeling waar popdelft blij mee is. 

Gemeentelijke subsidie
“Deze ontwikkeling biedt mogelijkheden”, aldus popdelft-coördinator Fennie Kostense. “Eigenlijk is het popbudget tot op heden vrij klein geweest in Delft, vanaf het moment dat Speakers is gesloten in 2013. Je hebt een aantal partijen en organisaties die structureel van het gemeentelijk popbudget gebruikmaken, zoals Stichting Popoefenruimten Delft, Popronde Delft en de Peter Tetteroo Bokaal van Westerpop. Als vrij nieuwe stichting heeft popdelft ook aanspraak proberen te maken op het budget, maar financiële middelen voor nieuwe initiatieven zijn er gewoonweg niet.” Toch gaf popdelft niet op. “Op 1 oktober hebben wij een subsidieaanvraag ingediend, inclusief Meerjarenplan 2023-2025 en begroting. Oorspronkelijk was er onvoldoende budget voor beschikbaar. Daarom hebben wij de raad een brief gestuurd met het verzoek om te helpen meer middelen te vinden voor pop in Delft. Naar aanleiding van deze brief is de motie tot stand gekomen én aangenomen, waardoor de kans nu heel groot is dat wij onze plannen waar kunnen gaan maken.” 

Incidentele subsidies
Dat het budget vanuit de gemeente er de afgelopen jaren niet was, betekent niet dat popdelft stil heeft gezeten. “Wij houden ons altijd bezig met welke mogelijkheden er wél zijn. Zo hebben wij bijvoorbeeld het een en ander kunnen doen vanuit de subsidie voor creatieve makers. Het nadeel van deze financiële middelen is dat ze niet structureel zijn, wat het lastig maakt om vooruit te kijken. Locaties en artiesten moeten vaak al ruim van tevoren geboekt worden, wat met incidentele subsidies niet lukt. Hoewel ook het extra budget vanuit OCW geen zekerheid biedt dat extra middelen voor pop altijd beschikbaar zullen zijn vanuit de gemeente, geeft het wel de mogelijkheid om meer vooruit te plannen dan wij nu kunnen. En dat de gemeenteraad nu erkent dat er meer financiële middelen voor pop nodig zijn, is al een grote stap vooruit.” 

Ambities
Fennie Kostense vormt samen met Evi Bulters en Sanne Telder het vrijwillig coördinatorenteam van popdelft. Sven Figee, Ferrie Förster, Remy Steijger en Githa Biekman vormen het bestuur. “Als stichting en muziekfanaten zetten wij ons in voor een Delfts popklimaat waarin talent en professional, organisator en publiek vertegenwoordigd en verbonden zijn”, vertelt Fennie. “Samen willen wij het muzikale landschap van Delft vergroten, versterken en verbinden en de ontwikkeling van Delfts talent stimuleren. We willen nieuwe initiatieven aanjagen en kansen benutten door samen te werken, en een toegankelijk en inclusief popaanbod passend bij de identiteit van Delft realiseren.” Welke concrete vormen die plannen de komende jaren zullen aannemen? Onder meer twee grote evenementen per jaar. “Afgelopen jaar hebben we een eerste editie van de popdelft Music Awards mogen organiseren in Theater de Veste; een avondvullende show met optredens en uitreikingen van prijzen voor muzikanten en organisatoren uit de Delftse muziekscene. Het lijkt ons tof om deze succesvolle show jaarlijks te laten terugkomen. Daarnaast willen we jaarlijks popdelft XXL organiseren; een avondvullend spektakel met Delftse artiesten die hits, eigen werk en klassiekers in unieke uitvoeringen brengen, geïnspireerd door het concept van Vrienden van Amstel Live. Naast deze grote evenementen willen we een doorlopende popprogrammering opzetten met een terugkerend open podium en concerten op verschillende Delftse podia. Ook willen we een jaarlijkse netwerkborrel organiseren voor de spelers in de Delftse muziekscene, en twee keer per jaar workshops aanbieden die zijn gericht op het stimuleren van het cultureel ondernemerschap in de Delftse popsector.” Fennie benadrukt dat popdelft vooral wil experimenteren. “Doordat we gebruikmaken van bestaande locaties en dus geen vaste lasten hebben, kunnen we ons budget volledig investeren in content. Doel is om uit te zoeken wat werkt in Delft. Wat leeft er en waar is behoefte aan binnen de Delftse community? Die inzichten willen we de komende drie jaar opdoen, zodat we ze kunnen tonen aan de raad. Als de waarde van een sterk popprogramma duidelijk wordt, kunnen we later hopelijk opschalen.”

Shows
De komende weken heeft popdelft nog drie shows op het programma staan, bekostigd vanuit de ‘creatieve makerssubsidie’ uit de coronatijd. Op 25 november komen For I Am King, Man As Plague en Khaotix naar OJV de Koornbeurs voor een goede dosis metal. De avond erna kun je naar Delft In The Round. Vijf van de beste singersongwriters van Delft nodigen je uit in hun intieme cirkel van songs, verhalen en emoties. De grootste show vindt plaats op 7 december bij Lijm & Cultuur: popdelft XXL. Host Roel van Velzen neemt je mee op muzikale reis door deze show met dertig muzikale sterren van eigen bodem. De helden van toen en talenten van nu schrijven nieuwe geschiedenis, onder leiding van de speciaal samengestelde Delftse bigband met strijkkwartet, blazerssectie en backing vocals. Meer informatie over deze shows vind je op www.popdelft.nl.