Bart Kooiman vertelt graag over zijn wijnen. (Foto: EvE)
Bart Kooiman vertelt graag over zijn wijnen. (Foto: EvE) Foto:

Een mooie Spaanse wijn die maanden op eikenhout heeft gerijpt

DELFT - Het lezen van een wijnetiket kan je echt wijzer maken, zo weet Bart Kooiman van Slijterij en Wijnhandel De Wijnstok in de Frederik Hendrikstraat. Maar een beetje kennis van wijn komt er wel bij kijken om te weten wàt je leest.  

“Deze heb ik net binnengekregen”. Bart wijst op de flessen in zijn handen. “Dit zijn Spaanse wijnen van het wijnhuis Piedemonte.” Piedemonte betekent zoiets als 'aan de voet van de berg' en dat klopt, want deze wijnen komen uit de streek Navarra, in het noorden van Spanje, tegen de Pyreneeën.” De wijn heet Piedemonte Cuatro Tierras (2019) en een blik op het etiket laat zien waar die naam vandaan komt. “Letterlijk betekent het 'vier terrassen' en het verwijst naar vier verschillende druivensoorten die op die terrassen groeien”, legt Bart uit. “Dat zijn de Merlot, de Cabernet Sauvignon, de Tempranillo en de Garnacha.” De volgorde waarin ze genoemd worden verraden hoeveel er van iedere soort in zit: “Van de eerste het meest, dat is Europees vastgesteld.”
Dat wijn van meerdere druivensoorten wordt gemaakt is niet vreemd: “Zo kun je de wijn heel specifiek blenden op smaak en kun je een constante kwaliteit handhaven. Wijn is immers een natuurproduct en de kwaliteit verschilt. Niet alleen in druivensoorten, maar binnen een soort ook nog eens door bijvoorbeeld weersomstandigheden. Het ene wijnjaar is beter dan het andere.”

Rijpen
Daarom kijken veel mensen ook naar het jaartal op de fles. Maar dat zegt niet alles, zegt Bart: "Er zijn veel factoren die meespelen. Zo kan een oudere wijn van een minder goed wijnjaar tòch beter zijn dan een jongere fles van een beter jaar, omdat rode wijnen meestal nog een aantal jaren verbeteren nadat ze 'op dronk' zijn gekomen.” Ook andere behandelingen spelen een rol: Zo is de Cuatro Tierras ook een 'crianza': "Dat is een Spaanse term die aangeeft dat de wijn minimaal negen maanden op eikenhout heet gerijpt. Dat geeft de wijn een volle, uitgesproken smaak met een vleugje vanille.” Bart wijst op de andere fles: "Dit is een 'Reserva', die heeft zelfs twaalf maanden op eikenhout gelegen. Door die houtrijping wordt de wijn ook beter oud.” Om zijn verhaal compleet te maken wijst Bart ook nog even op de Piedemonte 'Old Vines': "Gemaakt van de garnachadruif, maar dan wel van oude wijnstokken. In dit geval minimaal vijftig jaar oud.” Want ook wijnstokken worden beter van kwaliteit met de jaren. Deze heeft ook zes maanden op eikenhout gerijpt.”
Wie goed leest kan dat allemaal uit het etiket opmaken. Maar gelukkig voor de leken onder ons vertelt Bart er graag over!