PvdA, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Onafhankelijk Delft roepen Delftse burgers op de 190 euro te doneren
PvdA, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Onafhankelijk Delft roepen Delftse burgers op de 190 euro te doneren Foto:

Delftse partijen roepen burgers op tot donatie 190 euro energiecompensatie

DELFT - Bijna iedereen in Delft krijgt in november en december 190 euro energiecompensatie. Een aantal partijen in de Delftse gemeenteraad roept leden en stadsgenoten op een gedeelte van dit bedrag te doneren.

"Voor sommige mensen is de twee keer 190 euro een druppel op de gloeiende plaat van hun energierekening, terwijl anderen nu soms nog wel een vast contract hebben en een zinvolle bestemming voor het geld zoeken", aldus PvdA-fractievoorzitter Leon Hombergen. "Op initiatief van de Delftse PvdA roepen PvdA, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Onafhankelijk Delft hun leden en Delftse burgers op om deze twee keer 190 euro te bestemmen aan medestadsgenoten die (bijna) door het ijs zakken. Dit past ook goed bij Delft: als het tegenzit helpen we elkaar. We laten niemand in de kou staan." 

Aanleiding & doel
Volgens Hombergen zijn er meerdere aanleidingen voor dit idee. "We zien dat heel veel mensen acuut een probleem hebben en dat de Rijksoverheid eigenlijk niet goed bij machte is om de juiste mensen te helpen. Daarom hebben ze nu iedereen maar die 190 euro gegeven, wat dus heel veel geld kost." Het idee is bij de fractie van de PvdA geboren, maar die partij heeft daarna de andere partijen gevraagd om mee te doen. "We hadden het idee dat we dat niet als enige partij moesten doen. Een aantal partijen hebben toen meteen gereageerd dat ze dat een goed initiatief vonden."

Er is een duidelijk doel bij dit initiatief van de PvdA. "Er zijn heel veel mensen voor wie het hele barre en beroerde tijden zijn, die nauwelijks of helemaal niet meer hun gasrekening kunnen betalen. Als je dan ziet dat voor sommige mensen de energieprijzen niet stijgen omdat ze een vast contract hebben, kan dat niet rechtvaardig aanvoelen."   

Organisaties
Er zijn verschillende organisaties in Delft die de steun goed kunnen gebruiken. "Wij wijzen hierbij graag op het Interkerkelijk Sociaal Fonds (ISF) en Stichting Urgente Noden (SUN). Beide organisaties helpen – via een noodfonds – mensen in Delft met financiële hulp. Met onze steun zorgen zij ervoor dat de donaties terecht komen bij mensen die het deze winter hard nodig hebben."

Als je ook graag het geld wilt doneren, geef het geld dan aan de twee organisaties die we hierboven hebben genoemd. "Sommigen mensen weten ook niet wat een goed doel zou zijn, dit zijn echt twee mooie en solide organisaties waarbij het geld echt bij de mensen terecht komt die het nodig hebben."

Doneren
Doneren kan door een deel van de energiecompensatie over te maken onder vermelding van 'gift energiecompensatie' op Interkerkelijk Sociaal Fonds, NL14 INGB 0006 7291 43 en/of Stichting Urgente Noden Delft e.o, NL12 RABO 0105 4341 83. "Misschien kennen mensen ook mensen in hun eigen omgeving die ze ermee kunnen helpen. Dat kan ook!"

"We kunnen zo voor veel mensen in Delft een belangrijk verschil maken deze winter!"