De nieuwe Quote 500 is uit
De nieuwe Quote 500 is uit Foto:

Dit zijn de rijkste Delftenaren!

DELFT - Quote maakte onlangs weer bekend wie de 500 rijkste Nederlanders zijn. Traditiegetrouw staan we hier ook in Delft op Zondag even bij stil. Want hoe gaat het met onze rijke regiogenoten?

Chris Oomen
Chris Oomen (73) voert de lijst aan namens Delft. Oomen was 32 jaar lang de baas bij zorgverzekeraar DSW, verder was hij een van de grotere aandeelhouders bij beurshandelshuis Optiver. Oomen kocht persbureau ANP van John de Mol om Nederland te verzekeren van onafhankelijke journalistiek. Momenteel wordt nog hard gewerkt aan zijn project Het Huis van Delft, waarmee Oomen iets terug wil geven aan de Delftse samenleving. Zijn vermogen is volgens Quote met 36,4 procent gestegen naar 1,5 miljard euro. Met dit vermogen stijgt Oomen dit jaar met zeven plekken naar 32.

Steven Schuurman
Steven Schuurman (47) voerde vorig jaar namens Delft de lijst aan, maar moet dit jaar 33,3 procent van zijn vermogen inleveren en daalt daarmee van de 30e naar de 47e plaats. Schuurman is de oprichter van het softwarebedrijf Elastic Search. Vorig jaar was hij in het nieuws omdat hij in aanloop naar de verkiezingen 1,35 miljoen euro aan D66 en de Partij voor de Dieren schonk ter ondersteuning van de klimaatplannen van de partijen. Hoewel het aandeel van zijn bedrijf het afgelopen jaar flink is gedaald, hoeft Schuurman er absoluut niet koud bij te zitten deze winter. Zijn geschat vermogen is 1 miljard.

Ruud Vlek
Met een stijging van 39,5 procent tot 865 miljoen euro aan vermogen bereikt Ruud Vlek (74) dit jaar de 51e plaats in de ranglijst. Vorig jaar stond hij nog op de 72e plek. Die stijging heeft te maken met een superdividend dat beurshandelaar Optiver uitkeerde. Vlek is nazaat van de oprichters van Vlek Jenever en aandeelhouder van Optiver,. Hij stond vorig jaar flink in de spotlights door de schenking van 10 miljoen euro aan Museum Prinsenhof Delft voor renovatie.

Gebr. Roodenburg
Ook de gebroeders Joop (72) en Henk (67) Roodenburg staan wederom op de lijst. Zij zijn eigenaren van Huisman Equipment. Ze fabriceren kranen en installaties voor de offshore en olie-industrie. Het bedrijf van de broers was onderdeel van een Belgisch-Nederlands consortium dat de scheepsbouwer IHC een reddingsboei toewierp. Daarmee willen de mensen de kennis en technologie van de IHC voor Nederland behouden. Het vermogen van de broers blijft volgens Quote gelijk aan vorig jaar; 550 miljoen euro. Aangezien veel rijken nog een stukje rijker zijn geworden betekent dat voor de gebroeders wel dat ze een paar plekken zakken op de lijst. Zij dalen van de 81e naar de 85e plek.

Jan Brand
Hoewel Brunel-baas Jan Brand (74) in Koog aan de Zaan werd geboren, is hij al sinds zijn studententijd in Delft te vinden. Hij kwam naar Delft om architect te worden. Een portret van hem in de Quote schetst een goed beeld van zijn leven en successen, onder meer in Delft. Quote schat zijn vermogen op 845 miljoen, wat goed is voor een 52e plek.

Chris Oomen stijgt dit jaar naar de 32e plek