Marjet op rechts, met kunstenaar Bart en workshopleider Funda (Foto: Esther de Cuijper)
Marjet op rechts, met kunstenaar Bart en workshopleider Funda (Foto: Esther de Cuijper) Foto: Esther de Cuijper

Marjet Roerink

Marjet is initiatiefnemer en artistiek leider van het project Woord & Draad van stichting DelftsPeil.

Waarom deze foto?
"Dit is op de kick-off van ons project Woord & Draad, samen met textieldocent Funda Goçer en kunstenaar Bart Gorter. Nu zijn we het Kleed van Delft met allemaal Delftenaren aan het maken."

Wat is Woord & Draad?
"Een community art project bestaande uit verschillende onderdelen, waarbij Delftenaren een podium krijgen. Het gehele project draait om de liefde voor textiel, wat we uiten met het Kleed van Delft, de Stadscollectie Textiel en een muzikale voorstelling in Theater de Veste."

Wat inspireerde jou om dit te gaan doen?
"Ik zag dat in coronatijd veel mensen bezig waren met textiel: vilten, borduren, haken, breien. Het leek een vorm van plezier en verwerking. Bovendien is het precies twintig jaar geleden dat 310 Delftse vrouwen samen de Delftse Kleden en de Jurk van Delft maakten, om de uiteengevallen samenleving na 9/11 en de moord op Pim Fortuyn weer bij elkaar te brengen. Na corona leek het mij ook weer nodig om voor een gevoel van saamhorigheid te zorgen. Daaruit ontstond het idee voor Woord & Draad."

Wat is je doel?
"Mensen een stem geven door ze hun persoonlijke verhaal te laten vertellen, waardoor mensen elkaar leren kennen en meer om elkaar gaan geven. Je komt in contact met mensen van verschillende achtergronden, die je normaal misschien niet zo snel zou spreken. Daarnaast ontdekken mensen ook nog eens hun talent."

Hoe zit het met het Kleed van Delft anno 2022?
"In Expositieruimte 38CC staat een groot weefgetouw van Bart Gorter. Elke woensdag- en zaterdagmiddag werkt hij aan een nieuw Kleed van Delft, waaraan alle Delftenaren kunnen meewerken. Neem een stuk stof of kleding mee en weef dit in het kleed, zodat er een enorm kleed van levensverhalen en herinneringen ontstaat. Eerder al heeft het weefgetouw bij Abtswoude Bloeit! gestaan, waar buurtbewoners een begin hebben gemaakt."

En de Stadscollectie Textiel is inmiddels geopend?
"Dat klopt. We stellen tot en met 19 november in expositieruimte 38CC de Delftse Kleden en de Jurk van Delft van twintig jaar geleden tentoon. Maar ook exposeren we meer dan vijftig textielwerkjes van Delftenaren in een levensgrote houten letterbak. Elk werkje heeft een persoonlijk verhaal. De expositie is gratis te bezoeken, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld."

Als afsluiting is er de muzikale voorstelling?
"De afgelopen maanden zijn Bart en Funda de wijken Voorhof en Buitenhof ingegaan om met buurtbewoners kleine lapjes stof te weven. Deze lapjes worden door Funda samengevoegd tot de levensgrote Jas van Delft, die gedragen wordt tijdens de voorstelling die ik als theatermaker regisseer in Theater de Veste op zondag 20 november. Tijdens de voorstelling wordt muziek gemaakt door Delftenaren, maar worden ook de verhalen verteld van Delftenaren en hun connectie met textiel. Maar dit is niet de officiële afsluiting. Het project loopt door tot maart 2023."

Wat is dan wel 'the grand finale'?
"Die vindt plaats in Museum Prinsenhof Delft, waar we het Kleed van Delft zullen onthullen. De komende maanden gaat Bart nog door met weven en kunnen Delftenaren hun persoonlijke stof inbrengen. Wil je verzekerd zijn van een plek of wil je niet te lang moeten wachten, mail dan vooraf naar info@woordendraad.nl om een tijdstip af te spreken of kijk eerst even op www.woordendraad.nl. Ook na het vertrek uit 38CC na 19 november gaat Bart door. Waarschijnlijk keert hij met zijn weefgetouw terug naar Abtswoude Bloeit!, maar ik zou het leuk vinden als er een andere centrale plek beschikbaar wordt gesteld. Tips zijn welkom!"

Als burgemeester van Delft…
"…zou ik het Kleed van Delft, met al die prachtige verhalen van vele Delftenaren, als loper in het Stadhuis leggen bij binnenkomst.”