De stal op het adres Duifpolder 6a, die verbouwd kan worden tot een landelijke woning
De stal op het adres Duifpolder 6a, die verbouwd kan worden tot een landelijke woning Foto:

Wonen in het buitengebied

DEN HOORN- Ons kantoor (Van Leerdam Makelaardij en Advies), staat behalve de bemiddeling bij aan- en verkoop van de gebruikelijke woningen en appartementen, mede bekend vanwege de bemiddeling bij aan- en verkoop van veel bijzondere objecten in "het buitengebied".

De rust opzoeken
Onder buitengebied verstaan wij alles wat is gelegen buiten de bebouwde kom. Overwegend kom je dan al gauw in het agrarisch gebied terecht. Veel mensen hebben het ideaal om, na jaren in de stad te hebben gewoond, de drukte aldaar in te ruilen voor een nostalgisch boerderijtje of een bouwkavel met uitzicht over de grazende koeien in het polderlandschap. 

Veel regels
Makelaars en kopers van dergelijke objecten stuiten daarbij veelal op gemeentelijke regelgeving en bureaucratie. Het buitengebied is qua bestemmingsplan en regelgeving namelijk gericht op agrarische bestemmingen en natuurbehoud. Als een gemeente al wil meewerken aan een wijziging van de agrarische bestemming naar een (burger)woonbestemming, dan zijn er veel regels waaraan voldaan moet worden en moet er worden geïnvesteerd in een hele stapel onderzoeksrapporten, waarvoor u deskundigen moet inschakelen. Een dergelijke bestemmingswijziging vergt in de praktijk al snel 1 of 2 jaar. Overwegend moet u daarbij veel compromissen met de regelgeving sluiten en de vraag is of u, als de bestemmingswijziging uiteindelijk is gerealiseerd, het plan dat u oorspronkelijk voor ogen had kunt gaan verwezenlijken.

Door weer en wind
Onze ervaring is dat geïnteresseerden voor dergelijke objecten het wonen in het buitengebied dikwijls romantiseren. Vaak wordt vergeten dat je niet alleen op mooie zomerse dagen in het buitengebied woont, maar ook in de wintermaanden als de storm en de regen door de polder jaagt. De afstand naar het voorzieningenniveau zoals winkels, is veel groter en de kinderen moeten over soms onveilige wegen op school zien te komen. Ook een natuurlijk mestgeurtje van de naastgelegen boer zult u in de polder moeten accepteren. Toch weerhouden genoemde aspecten enthousiaste kopers er niet van om hun boerderijdromen waar te gaan maken. Gelukkig maar!  

Te verbouwen stal
Zo heeft ons kantoor deze week een tot woning te verbouwen stal, gelegen midden in de weilanden van de Duifpolder te Maasland, op Funda geplaatst. Een perceel van ruim 900m2 en een in de stal te realiseren woonoppervlakte van 300m2. Er zijn veel authentieke details zoals stalraampjes etc. Een koper kan de woonoppervlakte vrijwel naar eigen inzicht indelen. De bestemmingsplanprocedure is al grotendeels doorlopen. De vraagprijs is 485.000,- k.k., maar het verbouwen van de stal tot een prachtig woonobject zal nog circa 390.000,- gaan kosten. Totale investering dus circa 875.000,-, maar dat is het object na realisering ook zeker waard. En.....u woont in het buitengebied tussen de koeien. Wie durft?

Contact
Van Leerdam Makelaardij en Advies

Fluitekruid 64

2635 KT Den Hoorn

015-2573898

www.vanleerdammakelaardij.nl