Foto: Koos Bommele
Foto: Koos Bommele

Plezier en prestatie komen samen bij Waterpolo d’ELFT!

Algemeen

DELFT- In 2002 fuseerden DZV (Delftse Zwem- en Waterpolovereniging) en Zwem- en Waterpolovereniging Raket Delft tot Zwem- en Waterpolovereniging d’ELFT. De spelling hiervan is een verwijzing naar de vis Elft, en zo is de naam d’ELFT ontstaan. Na de fusie zijn ze gegroeid tot een mooie vereniging met ongeveer 500 leden. “We zijn één vereniging met verschillende categorieën. Waterpolo is met ongeveer 160 leden de grootste categorie”, vertelt Maarten Weehuizen, lid van het verenigingsbestuur en voorzitter van de commissie van waterpolo d’ELFT.   

Door Frank van der Steen

Bij d’ELFT is er een ruim aanbod in het aanbieden van zwemlessen en waterpolo. Eigenlijk direct na je B-diploma kun je het sterrenplan volgen. “Dit is eigenlijk een voorloper van waterpolo, waarbij je nog beter leert zwemmen en waarbij je andere spelvormen leert.” Na het sterrenplan bieden ze bij d’ELFT minipolo aan op de vrijdagavond. “Hier leer je de basis van waterpolo. Ook hebben we af en toe toernooitjes bij andere verenigingen en organiseren wij zelf ook een toernooi. Dan komen de allerjongste kinderen tegen elkaar spelen”. Na het minipolo kan je vanaf een jaar of 9/10 echt in een competitieteam gaan spelen. “Kinderen halen soms laat hun zwemdiploma’s. Na je B-diploma kun je niet gelijk waterpoloën. Hiervoor moeten de kinderen het zwemmen nog wat beter onder de knie krijgen tijdens het sterrenplan.”

Om de twee jaar kom je terecht in een nieuwe categorie. “Tot en met 13 jaar is het waterpolo nog gemengd, en vanaf 13 jaar tot en met de senioren heb je gescheiden jongens- en meisjesteams”. De jeugdteams zijn goed gevuld dit jaar. “We hebben in elke leeftijdscategorie een team. Bij de meisjes is dit altijd wel iets lastiger te bewerkstelligen dan bij de jongens. We proberen iedereen twee keer per week een uur te laten trainen”. De heren trainen één keer 1,5 uur op de maandag. Dit is niet altijd hetzelfde, maar ligt er ook aan wat de hoofdtrainer graag wilt. “Vorig jaar hadden we een extra uur voor de heren gehuurd, maar toen speelden ze ook nog een niveau hoger dan ze dit seizoen doen.” Met het eerste team speelt d’ELFT nog steeds in de landelijke competitie. “We spelen in de 3e divisie. Dat is het vierde niveau van Nederland.” De wedstrijden worden bijna allemaal op de zaterdag gespeeld in zwembad Kerkpolder. In het zwembad heeft d’ELFT ook een eigen clubhuis met een bar. “Daar kun je dan na de wedstrijd een drankje doen. Dit is heel belangrijk, vooral voor de recreatieve teams. Uiteindelijk speel je voor je plezier!” 

Bij d’ELFT doen ze er veel aan om kinderen kennis te laten maken met waterpolo. Zo is er op zondag 16 oktober een scholentoernooi georganiseerd door de waterpolovereniging. “Verschillende scholen konden zich inschrijven om de kinderen kennis te laten maken met de sport”. Wil jij ook kennismaken met waterpolo? Je kunt altijd een mailtje sturen naar waterpolo@d-elft.nl voor een proeftraining!