Taalcafé Delft in DOK
Taalcafé Delft in DOK

Het Taalcafé Delft vierde feest!

Algemeen

DELFT - Afgelopen woensdagavond was er in DOK/OPEN een groot feest! Wel meer dan 70 mensen waren op het 10-jarig jubileum van het Taalcafé Delft. Er waren veel bezoekers ook vanuit andere partnerorganisaties en de Gemeente. Er vonden gezellige ontmoetingen en gesprekken onder het genot van een drankje en een hapje plaats.

10 jaar geleden zijn 4 collega’s van het Taalcollectief Delft met het Taalcafé Delft gestart. Veel nieuwkomers in Delft volgen een taalcursus of hebben wel een taalcursus gevolgd. Ze werken of studeren, veelal in het Engels. Waar en wanneer spreek je dan Nederlands? Zo is het idee van een Taalcafé ontstaan: een plek om op een informele manier de Nederlandse taal te spreken en te oefenen. 

“We kwamen er achter dat de meeste nieuwkomers weinig netwerk hebben en best wel eenzaam zijn. Het Taalcafé Delft is een plek waar vriendschappen ontstaan en een veilige plek om gewoon jezelf te zijn. Waar je fouten in de taal mag maken en je verhaal vertellen. Voor de (Nederlandse) vrijwilligers die meedoen is het ook elke week een feestje: je hoort over allerlei culturen en gewoontes en geniet van het enthousiasme van alle deelnemers die de nieuwe taal willen leren en meer willen weten over Nederlandse gewoontes. We praten over een onderwerp, we leren nieuwe woorden, soms grammatica door middel van een actieve werkvorm. Ons motto is: Maak me blij, spreek Nederlands met mij! Om zoveel mogelijk taal uit te lokken, spreken we één op één over een bepaalde vraag en daarna gaan we verder oefenen in kleine groepjes.”

“Zelfs in de Coronatijd zijn we doorgegaan met eerst veel buitenontmoetingen en daarna ook online. Tegenwoordig bezoeken gemiddeld zo’n 30 tot 40 mensen ons Taalcafé Delft. Heel veel mensen hebben zo meegedaan en er waren oneindig veel leuke gesprekken en ontmoetingen!”