Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Jan van Ruijven

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - ‘Niksen’ staat niet in het woordenboek van de 71-jarige Jan van Ruijven. Na zijn pensioen duurde het dan ook niet lang tot hij zijn agenda vulde met vrijwilligerswerk, onder andere voor het Repair Café Delft. 

Door Cheyenne Toetenel

Jan groeide op in Delft, in de Laan van Overvest. Na zijn trouwen woonde hij met zijn gezin lange tijd buiten de regio, totdat zijn vrouw en hij 25 jaar geleden terugkeerden. Werken heeft hij altijd gedaan binnen de automatisering. “Toen ik in 1970 van de hbs afkwam, wees mijn zus mij op een vacature bij Philips Van der Heem in Den Haag, waar ik als programmeur ben gaan werken aan een vluchtafhandelingssysteem voor luchthavens. Een jaar later ging ik naar Volmac, later Capgemini, waar ik van 1971 tot aan mijn pensioen heb gewerkt. Ik kreeg daar onder meer opdrachten voor het Ministerie van Onderwijs en De Nederlandsche Bank.” Na veel mooie projecten kwam er in 2017 een eind aan zijn carrière. Zijn kennis en ervaring binnen de automatisering besloot hij al vrij snel in te zetten voor Seniorweb Delft, als vrijwilliger bij inloopspreekuren en docent bij cursussen. Daarnaast ging hij soortgelijk vrijwilligerswerk doen voor het Tablet Café in seniorencomplex de Kickerthoek in den Hoorn en de Bibliotheek de Plataan. Ook ging Jan vrijwel direct na zijn pensioen aan de slag als reparateur bij Repair Café Delft. 

Interesse
“De oorsprong van mijn interesse in het repareren van objecten is te vinden in mijn middelbare schooltijd”, vertelt Jan. “Thuis werd mijn interesse in knutselen gewekt door mijn vader die veel klusjes in huis deed. Mijn nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat ik er een boel van leerde. Op mijn vrije woensdag- en zaterdagmiddag had ik bovendien een bijbaantje bij de fietsenmaker, waar ik mijn handigheid met gereedschap steeds verder uitbreidde. In mijn latere leven ben ik ook veel aan het knutselen geweest. Mijn zelfgemaakte krantenbakje van perspex is nog steeds in gebruik en de handige hoogslaper die ik ooit voor mijn dochter in elkaar timmerde is daarna doorgegeven binnen de familie. Aan de slag gaan bij het Repair Café leek mij daarom hartstikke leuk.”

Afvalberg
Het Repair Café Delft houdt iedere eerste en derde zaterdag van de maand van 11.00 uur tot 14.00 uur reparatiebijeenkomsten bij Delfshove op het Vorrinkplein 99 en TU Delft Science Centre op de Van der Burghweg 1. Jan is actief op de locatie Delfshove en heeft daarnaast sinds twee jaar een bestuursfunctie en coördinerende rol. “Naast het stukje voldoening als het gelukt is om een voorwerp te repareren, vind ik het geweldig om mensen gelukkig te maken door een probleem binnen no time voor ze op te lossen. Je doet het overigens echt met hen samen. De bezoekers kijken mee en leren ervan. Leren doe ik zelfs ook nog steeds, aangezien ons team van reparateurs goed samenwerkt. We leren van elkaar.” Maar wat écht het idee achter het Repair Café is, is om de afvalberg te verminderen en het milieu een beetje te ontzien. “Mensen gooien vaak spullen weg die gemakkelijk te repareren zijn. Hartstikke zonde, dus gaan wij die verspilling graag tegen. Ons motto is dan ook: ‘Weggooien? Mooi niet!’ Dat dit mensen helpt in de portemonnee is mooi meegenomen.”

Gezamenlijke vuist
Het eerste Repair Café is twaalf jaar geleden gestart, en ondertussen zijn er zo’n 2400 wereldwijd. Alle maken een gezamenlijke vuist om de afvalberg te doen krimpen. “Sinds coronatijd doen we dat middels onze monitor”, vertelt Jan. “Mensen melden hun voorwerp bij ons aan via repaircafedelft.nl, waarna de informatie in de monitor verschijnt. Wij reparateurs vullen dat aan met informatie over de reparatie. Alle informatie gaat daarna naar een grote internationale monitor. Door onze informatie te bundelen maken we een vuist naar de industrie om voorwerpen beter repareerbaar te maken, of in elk geval te tonen welke problemen veelvoorkomend zijn bij hun producten.” Uit de internationale database blijkt ook het succes van de Repair Cafés. “Gemiddeld 60 procent van wat ons wordt aangeboden kunnen we meteen repareren. 25 procent sturen we op weg met een advies, bijvoorbeeld het kopen van een bepaald onderdeel waarna we het voorwerp de volgende keer wél kunnen maken.” 

Heb jij een kapotte stofzuiger, broek of waterkoker? Kom dan naar het Repair Café. Het is goed om je voorwerp vooraf aan te melden via repaircafedelft.nl, zodat vrijwilligers zich kunnen voorbereiden op de reparatie. Het Repair Café wordt drukbezocht en kan daarom ook wel wat extra handjes gebruiken. Ben jij handig met elektronica, textiel of mechanische producten? Stuur dan een mail naar info@repaircafedelft.nl. Ook Seniorweb Delft zoekt vrijwilligers. Meer info hierover kun je opvragen via seniorweb.delft@gmail.com..

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om in de spotlight te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt hij of zij binnenkort in Delft op Zondag!