Energieleverend onderwijsgebouw Echo op de TU Delft Campus (Foto: Eva Bloem)
Energieleverend onderwijsgebouw Echo op de TU Delft Campus (Foto: Eva Bloem)

Honderd miljoen voor verduurzamen TU Delft Campus

Algemeen

DELFT - De TU Delft gaat de komende jaren flink investeren in de verduurzaming van de campus. Honderd miljoen euro om precies te zijn. Veel geld wordt beschikbaar gesteld voor innovaties die te maken hebben met de energietransitie. Daarnaast zal onder meer worden geïnvesteerd in een groene omgeving en plantaardig voedsel.

Het motto van de TU Delft is ‘Impact voor een betere samenleving’. Door middel van wetenschap, techniek en design belooft de TU Delft een bijdrage te leveren aan een betere wereld, een beschaving die duurzaam moet worden ‘omwille van de mensheid’. Om voeding te geven aan deze belofte is de TU Delft van start gegaan met een uitgebreid Climate Action Programma. In april 2019 publiceerde de TU Delft haar visie op de noodzaak van ingrijpende klimaatactie. Het Climate Action Programma is een concrete en uitgebreide uitwerking van dit visiedocument, met plannen voor onderzoek, onderwijs, klimaatactie op de campus, en samenwerking met politiek en bedrijfsleven. Het verduurzamen van de TU Delft Campus is een belangrijk onderdeel van het Climate Action Programma. Het eerder gepubliceerde rapport ‘Sustainable TU Delft – vision, ambition & action plan’ vormt het toneel om door te pakken met het Climate Action programma. 

Duurzame campus
Met de investering van honderd miljoen euro in de campus geeft de universiteit concreet invulling aan het ‘Sustainable TU Delft – vision, ambition & action plan’. De komende jaren wordt toegewerkt naar een CO2-neutrale, circulaire en klimaatadaptieve campus, met aandacht voor verbetering van biodiversiteit en leefkwaliteit. De TU Delft gaat investeren in de verduurzaming van veel verschillende onderdelen die invloed hebben op klimaat en milieu, waaronder in de gebouwen, het energiesysteem, de inkoop, het afvalbeheer, de mobiliteit, het voedsel in de faculteit-kantine en natuur.

Toekomst
Er wordt gewerkt aan verbetering van de biodiversiteit op de campus en de campus wordt geschikt gemaakt voor het klimaat van 2050. Coördinator Duurzaamheid, Andy van den Dobbelsteen: “Met alles wat we momenteel ontwikkelen houden we rekening met de verwachtingen voor het klimaat van de toekomst: meer wateroverlast, langere periodes van droogte, extreme hitte en zwaardere stormen. Zo willen we een deel van de campus inzetten om regenwater op te vangen en nuttig te gebruiken in de gebouwen.”

Visie
De visie van Andy van den Dobbelsteen is breed, maar duidelijk: “In 2030 studeren en werken mensen op de campus in een levendige, groene omgeving, in met duurzame bronnen verwarmde gebouwen. De restaurants bieden gezond en lekker voedsel dat vooral plantaardig is en dat deels op de campus wordt geproduceerd. Inkoop is helemaal gebaseerd op gesloten kringlopen.” Ook Jaco van Noppen, directeur Campus Real Estate & Facility Management, is enthousiast over de vooruitzichten: “Met de investeringen werken wij stapsgewijs aan onze duurzaamheidsdoelen en helpen we tegelijkertijd aan het opschalen van innovaties buiten de campus.”

Binnen en buiten de campus
Een deel van de investering wordt gedaan in de ondersteuning van innovaties. Daar waar overheden en andere organisaties worstelen met verduurzaming, wil de TU Delft obstakels wegnemen. Overal op de campus zullen experimenten worden uitgevoerd voor nieuwe duurzame technieken en processen. “De campus zien we als living lab om innovaties te testen, een realistische omgeving om dit te bewerkstelligen”, aldus Van Noppen. “Zo willen we aan de slag gaan met de hoogbouw van de faculteit EWI. We gaan onder meer een innovatieve zonneschoorsteen testen om te kijken of deze kan worden ingezet voor duurzame ventilatie en het opwekken van elektriciteit.” Door deze testmogelijkheden te bieden op de campus, komt de kracht van de wetenschappers, ingenieurs, ontwerpers, de overheid en het bedrijfsleven samen. “We leveren op deze manier een actieve bijdrage aan de verduurzamingsvraagstukken van de maatschappij.”

Energie
De innovaties waar veel aandacht naar uitgaat en die ook interessant kunnen zijn voor de rest van Delft, hebben te maken met de energietransitie. Van Noppen: “We zetten duurzame bronnen in voor de verwarming van gebouwen en wellicht op termijn ook voor woningen in de gemeente Delft.” Een deel van de campus krijgt een warmtenet waarmee warmte uit koelprocessen kan worden opgeslagen in de bodem en benut voor de verwarming van andere functies. Van den Dobbelsteen: “Onze nieuwe gebouwen op Campus-Zuid hebben zoveel restwarmte dat we daar een buitenzwembad mee kunnen verwarmen, dus we zoeken naar creatieve oplossingen om alle energie optimaal te benutten.”  

De klimaatactie op de TU Delft blijft niet onopgemerkt. Op 26 oktober werd bekend dat de TU Delft de 23ste positie bekleed in de World University Ranking Sustainability 2023, een tiende positie in Europa en een eerste in Nederland.