Monique weet hoe je het warm houdt deze winter. (Foto: EvE)
Monique weet hoe je het warm houdt deze winter. (Foto: EvE)

Fijne materialen voor een warme, gezellige winter bij Kleurrijk Vilt

Algemeen

DELFT – Het is even je weg zoeken tussen de talloze dozen wol en garens in Atelier Kleurrijk Vilt. “De wintercollectie is namelijk net binnen”, vertelt Monique de Vreede. 

En hoewel de winter qua temperaturen nog ver weg lijkt, speelt die toch al een grote rol, weet Monique: “Heel veel mensen willen met deze energieprijzen graag besparen op de verwarming.” Monique geeft je daarvoor graag advies: “Maak bijvoorbeeld een fijne deken die je om je heen kunt slaan als het kil wordt. Veel mensen doen dat al. Ik heb er speciale acrylgarens voor van Stylecraft in honderd verschillende kleuren. Er zit er dus altijd wel één bij die in jouw interieur past!” Uiteraard heeft Monique ook wol om dekens mee te maken: “dat is wel iets duurder dan acrylgarens, omdat het een natuurlijk materiaal is.” Een deken is niet het meest ingewikkelde werkstuk om te maken: “Als je stokjes en losse steken kunt haken, dan kom je al een heel eind.”  Maar voor wie dat nodig heeft beschikt Monique over diverse voorbeelden, patronenboekjes en tijdschriften.

Sokken en stola’s
Een deken is natuurlijk niet de enige mogelijkheid om het warm te houden in de winter: “Je kunt ook een mooie sjaal of een stola maken”, tipt Monique. “Daar heb ik ook patronen voor.” En natuurlijk zijn warme sokken een must. Sokken breien is sowieso al een rage: “Ik heb de grootste collectie sokkengarens in Zuid-Holland”, aldus Monique. Waag je je toch liever niet aan sokken breien? “Je kunt ze ook via mij bestellen. Ik ken een dame die ze maakt. Kies hier je garen uit, geef je maat op en met een week, maximaal twee weken, liggen ze voor je klaar.” Zo’n set warme sokken kost je 20 euro en dat geld gaat naar een goed doel. Behalve sokken houden ook sloffen je voeten lekker warm. “Die kun je heel goed maken van vilt. Je hebt er lontwol (ongesponnen viltwol) voor nodig. Ik kan leren hoe je ze maakt tijdens een viltworkshop of ze op maat voor je maken.”

Gezelligheid
In de winter wil je niet alleen warmte, maar ook gezelligheid. Want dat betreft komen de jaren ‘70 en ‘80 weer helemaal terug: “Gehaakte gordijntjes, kleding en onderzetters zijn weer helemaal hip.” Ook gezellig voor je interieur: de setjes met materiaal voor antroposofische poppen. Ook helemaal in: “Ze worden vaak gebruikt voor seizoenstafels”, legt Monique uit. “Zo heb je zomer-, herfst en kerstsetjes.” Kortom: genoeg materiaal bij Kleurrijk Vilt voor een warme en gezellige winter. Het atelier is open van dinsdag t/m vrijdag van 9.30-17.30 uur en op zaterdag van 9.30-17.00 uur. Volg Atelier Kleurrijk Vilt ook op Facebook!