Er wordt deze week nog hard gewerkt door vrijwilligers om HAL015 klaar te stomen (Foto: Koos Bommelé)
Er wordt deze week nog hard gewerkt door vrijwilligers om HAL015 klaar te stomen (Foto: Koos Bommelé)

Rietveld Theater opent HAL015 in het Kabeldistrict

Algemeen

DELFT - Vrijwilligers moeten komende week nog even knallen, maar op 4 november opent HAL015 - het pop-up theater van het Rietveld Theater - in het Kabeldistrict. 

Door Cheyenne Toetenel

Door een grootse verbouwing transformeert het pand aan het Rietveld 49 binnenkort van een oude-school-met-theaterfunctie naar een volwaardig Huis voor Podiumkunsten. Geluidsoverlast, klimaatbeheersing, sanitair en achterstallig onderhoud worden rigoureus aangepakt en het publiek kan rekenen op betere toegankelijkheid en meer comfort. Na de verbouwing beoogt het Rietveld Theater met twee theaterzalen en drie repetitieruimtes dé innovatieve culturele hub van Delft en de regio te zijn. Een interessant podium voor aanstormend talent en kleine-zaal-artiesten dat een breed publiek laat kennismaken met innovatieve, experimentele en kleinschalige podiumkunsten. 

HAL015
Met oog op de verbouwing van het theater die afgelopen september zou starten, werd gekeken naar een tijdelijke locatie. Een geschikte locatie werd gevonden aan de Schieweg, in de oude kabelfabriek. “De komende jaren wordt dit gebied grondig aangepakt en worden enorm veel woningen bijgebouwd”, vertelt Tamara Kuipers, coördinator van het Rietveld Theater. “De wens van de ontwikkelaars is om het gebied nu alvast aantrekkelijker te maken, zodat er een sfeer ontstaat die het wonen straks prettig maakt. Wij kregen het voorstel om ons tijdelijk te vestigen op Schieweg 15B, waarover wij direct enthousiast waren. We hadden een blanco canvas, een lege zaal, dus konden onze creativiteit de vrije loop laten. Het is een heel nieuw podium waar we kunnen gaan experimenteren met nieuwe vormen van theater.” Na de laatste voorstelling in juli hebben vrijwilligers het Rietveld Theater ontmanteld en is in augustus alles overgebracht naar de tijdelijke locatie aan de Schie. “Aangezien alles nieuw wordt in het Rietveld Theater, hebben wij álles meegenomen: onze speciale dansvloer, oude tribune, bar en zelfs deuren en kozijnen. We proberen alles te recyclen bij de opbouw van het pop-up theater.” Sinds de start van de opbouw in augustus hebben diverse tegenslagen plaatsgevonden. “Een dag na de verhuizing kwam het water met bakken uit de lucht en bleek onze hal daartegen niet bestand te zijn. De ruimte stond volledig blank, waardoor we veel van onze spullen hebben moeten weggooien. Later gebeurde dit nog een keer. Dat was voor ons de duurste strop. Beide keren hebben we met waterstofzuigers meer dan 1500 liter water uit de ruimte gezogen. Gelukkig is het probleem inmiddels verholpen en hoeven we niet bang te zijn voor nóg een lekkage.” Hierna werd toegewerkt naar de eerste voorstelling die op 9 oktober zou plaatsvinden, maar door materiaalproblemen en vergunningen werd deze deadline helaas niet gehaald. Er werd een nieuwe deadline gesteld: het pop-up theater moet open op vrijdag 4 november, voor de try-outs van de halvefinalisten van het Cameretten Festival. “We moeten er komende week nog even flink tegenaan, maar we gaan het redden. Onze pop-up HAL015 gaat vrijdag écht open!”

Experimenteren
Wat we kunnen verwachten van de programmering? “De intieme voorstellingen die bezoekers van ons gewend zijn. Het podium en de tribune staan in het midden van de grote ruimte, maar zodra we de gordijnen sluiten voelt het net zo intiem als het Rietveld Theater. Daarnaast biedt deze ruimte mogelijkheden om te experimenteren. Omdat de zaal nu in het midden staat kunnen de zijkanten van het podium open. Daardoor kunnen we spelen met verschillende opstellingen en bezoekers om het podium heen plaatsen, waardoor we andersoortige voorstellingen kunnen programmeren. Daarnaast bekijken we de mogelijkheid om (lokale) bands een podium te bieden, iets wat in het Rietveld Theater onmogelijk is. De tribune in HAL015 is zo opgebouwd dat een deel ervan kan worden omgezet in een podium. Dan doen we alle gordijnen open, komt er een dwarsgordijn voor de tribune en kunnen bezoekers de gehele ruimte tussen het podium en de bar gebruiken om te dansen met een drankje in de hand.” Ook na de verbouwing van het Rietveld Theater zullen dit soort optredens daar niet kunnen plaatsvinden, maar bij succes in HAL015 bekijkt het team de mogelijkheden om aan de Schie te blijven programmeren als tweede locatie. “Vandaar dat we ons pop-up theater ook een andere naam hebben gegeven. Het lijkt ons fantastisch om straks, als wij terugkeren naar onze eigen plek, in de binnenstad onze intieme voorstellingen te programmeren en daarnaast in HAL015 ruimte te blijven bieden als poppodium. We weten dat Delft behoefte heeft aan zo’n plek én dat in de herontwikkeling van het Kabeldistrict 3000 m2 beschikbaar wordt gesteld voor cultuur. Maar laten we eerst maar eens kijken hoe het hier de komende maanden gaat lopen. Voor nu willen we mensen vooral uitnodigen om een drankje te komen doen bij de Koperen Kat, een pizzaatje te eten in de dubbeldekker van De Pit op Drift en daarna onze voorstelling te bezoeken. Het is niet in de binnenstad, maar inmiddels wel al een heel leuk stukje Delft!”

Verbouwing
Wanneer het Rietveld Theater terugkeert op de vertrouwde plek is nog onzeker. De verbouwing aan het Rietveld zou in september van start gaan, maar is wegens gestegen kosten uitgesteld. “Het investeringsbudget voor de renovatie van het Rietveld Theater is in februari door de gemeenteraad vastgesteld op 1,9 miljoen euro, maar door stijgende materiaalkosten blijkt het budget niet langer toereikend om de verbouwing uit te voeren zoals eerder is afgesproken”, vertelt Kuipers. “Wij zijn daarom met de gemeente in gesprek om mogelijke bezuinigingen te bespreken. We hopen dat het niet al te lange vertraging oplevert en de verbouwing snel van start kan gaan.”