Lijnbaan met 3x het grote wiel
Lijnbaan met 3x het grote wiel

Een avontuurlijke notaris (2): Cornelis en Piet Hein

Algemeen

DELFT - Vorige keer maakten we kennis met de Delftse notaris Cornelis Lambrechtsz. Stuling. Cornelis was een ondernemend baasje want naast het opstellen van notariële aktes had hij geïnvesteerd in een lijnbaan.

Door Jeroen Stolk

Op een lijnbaan vervaardigde men touw door verschillende strengen in elkaar te draaien. Daartoe draaide men aan een groot wiel. Doet u dat niet denken aan een jochie dat, in een blauw geruite kiel, aan zo’n groot wiel draaide? Natuurlijk! Die andere Delvenaar: Piet Hein! Piet Hein een Delvenaar? Jawel! Want Delfshaven ressorteerde in zijn tijd onder Delft. Ook bezat Piet Hein een woning aan de Oude Delft en werd hij in de Oude Kerk begraven. Dus op en top Delvenaar. 

Piet Hein had meer raakvlakken met Cornelis Stuling, want laatstgenoemde woonde inmiddels ook in Delfshaven. En na het overlijden van onze zeeheld was het Stuling die als notaris de inventaris van Heins garderobe opmaakte. Dat moet een flinke kleerkast zijn geweest, want er werden nogal wat kledingstukken genoteerd in de akte. Een blauw-geruite kiel zat daar niet meer tussen, maar wel een blauwe wollen onderbroek. Wat zal die gekriebeld hebben! 

Ook bezat Hein blijkens de akte ‘een paers weerschijne sijde tabbert geboort met twee koorden van gout ende sijde, ende gevoert met paerse bay’. Niet al zijn kleding verkeerde in nieuwstaat want ‘een out gekleurt dagelix rockge’ behoorde ook bij de boedel. Evenals ‘een swart satijne wambas en een buffelse kolder met twee gout ende silvere passamente geboort, ende gevoert met roo satijn‘.

Dat Cornelis nog veel meer in zijn mars had kunt u lezen in volgende artikelen.