Jonathan en Cor van Leerdam: "Stroperigheid uit bestemmingsplanprocedures halen noodzakelijk"
Jonathan en Cor van Leerdam: "Stroperigheid uit bestemmingsplanprocedures halen noodzakelijk"

Van Leerdam over afkoeling huizenmarkt

wonen

DELFT- “Velen vragen zich af: wat gebeurt er met de waarde van mijn huis?”, zegt Paul de Vries, woningmarktexpert bij het kadaster, op 25 oktober in het AD. “Bij mensen zitten de prijsdalingen van de (vorige) kredietcrisis nog tussen de oren. Maar kijk je naar de verschillen per jaar, dan gaat het nog steeds om een prijsstijging. En er zijn nu heel andere omstandigheden dan tijdens die crisis. De werkloosheid is nu laag en er is nog steeds een woningentekort. De prijzen zijn in 2021 ongelooflijk hard gestegen. Daar vlogen we uit de bocht. Nu vliegen we als het ware weer een beetje die bocht in”. 

Wat doet hypotheekrente
Cor van Leerdam van Van Leerdam Makelaardij en Advies uit Den Hoorn daarover: “Ja inderdaad, de prijsstijgingen van 2020, 2021 en de eerste vijf maanden van 2022 waren niet gezond. Kopers herinnerden zich werkelijk niets meer van de periode 2009 t/m 2014, toen gedurende zes jaar de koopsommen fors daalden en veel woningbezitters “onder water” kwamen te staan”.
“Ik vermoed dat we het komend half jaar nog met prijsdalingen te maken hebben”, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer eveneens in het AD. “Het is nog nooit zo moeilijk geweest om voorspellingen te doen. Het hangt er heel erg vanaf wat de hypotheekrente gaat doen. Die is in korte tijd gestegen naar rond de 4 procent. De hypotheekrente bepaalt deels het maximale leenbedrag en de maandlasten”.

Haal stroperigheid uit procedures
Maar komt de oorlog in Oekraïne tot rust en komt de inflatie weer wat onder controle, dan voorziet Boelhouwer op de middellange termijn een fors herstel, met een stabilisatie of zelfs weer een forse prijsstijging. Jonathan van Leerdam van Van Leerdam Makelaardij hierover: “Mee eens, door stijgende lonen, nog altijd een woningtekort en minder productie van nieuwbouwwoningen kan het tij ook weer snel keren. Dit jaar zijn er 18 procent minder bouwvergunningen afgegeven dan vorig jaar en zulke aantallen gaan zeker doortikken”. Cor van Leerdam vult aan: “Gemeenten hebben te weinig capaciteit om nieuwe bouwprojecten in behandeling te nemen of om deze binnen redelijke termijn af te handelen, de bouwmaterialen zijn schaarser en daardoor flink in prijs gestegen en er is een tekort aan personeel. Projectontwikkelaars worden daar moe van en sommige projecten worden daarom gewoon even in de koelkast gezet in afwachting van betere tijden”. Jonathan van Leerdam: “Het kabinet en de provincies hebben een akkoord bereikt over ruim 900.000 nieuwbouwwoningen tot en met 2030. Per provincie is nu exact vastgelegd hoeveel woningen erbij komen. Woningbouwcorporaties spreken over een veelbelovende stap, maar maken zich ook zorgen of de plannen snel uitvoerbaar zijn. Maatregelen om de stroperigheid uit de bestemmingsplan procedures te halen zijn dus echt noodzakelijk, want anders komt er niets van de voornemens terecht”.

Nuance op z’n plaats
Cor van Leerdam besluit: “Op slechts 2000 kilometer van hier vallen vele slachtoffers en worden steden en infrastructuur door de Russen gebombardeerd en zitten mensen deze winter echt in de kou. Dat moet ons een belangrijke zorg zijn. Nuancering van onze eigen problemen is dus wel op z’n plaats”.