De Freddy's
De Freddy's

De Freddy’s, al bijna 35 jaar het vriendenteam van de Blue Birds!

sport

DELFT- Ontstaan vanuit een vissersclubje, daar kwam het idee om wat anders te gaan doen. “Iets sportiefs leek ons wel leuk”, vertelt Erik Heijmenberg. “ Een aantal van ons speelde honkbal, en omdat het softbal voor heren toen ook bestond, zijn we daarnaar gaan kijken”.  Sindsdien zijn de Freddy’s op de velden van de Blue Birds te vinden. Volgend jaar bestaat het team 35 jaar.

Door Frank van der Steen

Erik is er al bij vanaf het moment dat de Freddy’s begonnen. In het actieve team is Erik de enige die nog vanaf het begin speelt. Spelers, die om verschillende redenen zijn gestopt , worden buiten het veld nog steeds uitgenodigd. “Eens een Freddy, altijd een Freddy!” Er hebben door de jaren heen veel veranderingen plaatsgevonden binnen het team. “Er zijn al drie mensen overleden die er vanaf het begin bij waren, waarvan Hans de oprichter van het team pas twee maanden geleden.” Als er iemand wegging, zochten de Freddy’s vervanging binnen de vriendenkring of onder bekenden. Die konden dan meedoen met de wedstrijden. “Maandag is onze wedstrijdavond. Als we geen wedstrijd hebben gaan we trainen. De uitwedstrijden zijn op de dagen dat de andere verenigingen hun thuiswedstrijden spelen. Dit kan dus verschillen.” 

Vriendenteam
De Freddy’s zijn begonnen als vriendenteam bij de Blue Birds, niet als competitieteam, maar als recreantenteam. “We zochten contact met andere verenigingen met een recreantenteam om een wedstrijd in te plannen. Uiteindelijk speelden we 7/8 keer per jaar tegen dezelfde tegenstanders. Daar waren we ook wel klaar mee.” Toen zijn de Freddy’s competitie gaan spelen. Vanaf dat moment werd het wat serieuzer. Ze speelden ongeveer 20 wedstrijden per jaar en daar kwamen de trainingen bij. “Het is geen vrijheid blijheid meer op dat moment! Je moet er wel met 9 man staan, anders kan je geen wedstrijd spelen. Het team rekent op je.” Erik is naast speler, ook trainer/coach van de Freddy’s. Dit is voor hem goed te combineren. “We spelen niet op hoog niveau, we spelen vooral om plezier te hebben en als we winnen is het mooi meegenomen.”

Hoogtepunt
Het hoogtepunt van de Freddy’s was toch wel het kampioenschap van 2012. Ze hadden niet verwacht dat ze kampioen zouden worden. “De laatste wedstrijd die we speelden ging het tussen ons en de tegenstander. De tegenstander had de bloemen en champagne al klaar staan! Wij wonnen die avond, dat was wel bizar!” Een ander hoogtepunt was de wedstrijd tegen de vereniging. De Freddy’s speelde toen tegen de jeugd, de honkbal en de softbal. “We begonnen op 21 juni, de langste dag van het jaar. We speelden van zonsopgang tot de zon onder ging. Uiteindelijk hebben we toen gewonnen. Dat was heel leuk!” Het dieptepunt is voor de Freddy’s het overlijden van drie leden. “Die waren er vanaf het begin bij. Maar omdat we al zo lang als team bij elkaar zijn, is dat geen reden om het team op te heffen.”

Gezelligheid
Afgelopen seizoen hebben de Freddy’s een minder succesvol seizoen gehad. Er waren wat blessures, ook langdurige. “De lol is er niet minder om, dat is het leuke van het spelletje.” Volgend jaar bestaan de Freddy’s 35 jaar. “We gaan dan zeker knallen. We zitten in een leeftijdscategorie van 40 tot 67 jaar. Dat is wel behoorlijk gespreid. Dit is hartstikke leuk.” Bij de Freddy’s staat gezelligheid op de eerste plaats. “We beginnen elk jaar met een uitje. We gaan dan een weekend weg om activiteiten te doen.” Als hoogtepunt is een aantal spelers naar New York geweest. “Ze hebben daar uiteraard ook een aantal honkbalwedstrijden bekeken.”

Toernooien
Ook hebben de Freddy’s op veel plaatsen in Nederland toernooien gespeeld. “We zijn op een gegeven moment uitgenodigd voor een toernooi in Boxtel. Daaraan namen 16 teams uit verschillende klassen deel. Hier hebben we 10 jaar lang aan meegedaan. Vaak speelden daar gemengde teams, wat je tegenwoordig vaker in het softbal ziet.” Ook de Freddy’s hadden afgelopen seizoen een gemengd team. “We hadden 2 dames erbij. Dit waren dames die al in een ander team speelden bij Blue Birds. Hun team is opgeheven en daarna zijn ze uiteindelijk bij ons terecht gekomen.” Voor het 35-jarig bestaan hebben de Freddy’s uiteraard plannen. “We willen een wedstrijd gaan organiseren met het team tegen familie en oud leden. De overige festiviteiten houden we nog even geheim...”