Matthew Nwosu speelde deze competitie alle wedstrijden als rechtsback van Den Hoorn. "Ik ben hier meteen heel goed opgevangen en het is een prachtige club om je eerste stappen in het seniorenvoetbal te zetten." (foto: Roel van Dorsten)
Matthew Nwosu speelde deze competitie alle wedstrijden als rechtsback van Den Hoorn. "Ik ben hier meteen heel goed opgevangen en het is een prachtige club om je eerste stappen in het seniorenvoetbal te zetten." (foto: Roel van Dorsten)

Matthew Nwosu heeft zijn profdroom nog niet uit zijn hoofd gezet

sport

DEN HOORN - Na een foutloze serie van drie wedstrijden op rij moest Den Hoorn afgelopen zaterdag zijn meerdere erkennen in SV Nootdorp (1-2). Matthew Nwosu heeft alle vertrouwen in een mooi seizoen. 

Door: Alphons de Wit jr.

Nwosu lijkt zich de afgelopen weken geruisloos in de basiself van trainer John Hage te hebben gespeeld. En met succes: na vier wedstrijden bezetten de Midden-Delflanders een gedeeld tweede plaats op één punt van koploper Velo. “En dat bevalt goed; voetballend gezien gaat het lekker en ik heb het ook ontzettend naar mijn zin. Het is wel even wennen het eerste jaar bij de selectie, maar ik word hartstikke goed opgevangen door mijn ploeggenoten.”

Switch
Lang zag het ernaar uit dat Nwosu, toen nog vleugelaanvaller, niet in het rood-wit van Den Hoorn, maar in het groen-zwart van DHC zou debuteren in de eerste klasse. “Ik heb in de jeugd van Sparta gespeeld, maar daarna ben ik naar DHC gegaan. Daar heb ik tot de onder -18 gespeeld. We hadden een goed elftal en speelden op een hoog niveau, hoger zelfs dan dat van Den Hoorn onder -19 waar ik terechtkwam. De sfeer hier bij Den Hoorn is anders: natuurlijk willen we op voetballend gebied zo goed mogelijk presteren, maar het is ook belangrijk dat we het samen buiten het veld ook naar onze zin hebben. En dat zit hier wel goed.”
Nwosu heeft dan ook totaal geen aanpassingsproblemen gehad bij zijn overstap van het onder -19 elftal naar de eerste selectie. “Ik ben meteen heel goed opgevangen door de jongens. Gedurende het afgelopen seizoen mocht ik al regelmatig meespelen in het onder -23 elftal en gaf de trainer aan dat hij me in de gaten hield. Waar ik vorig seizoen centrale verdediger was, werd wel al snel duidelijk dat ik me op de rechtsbackpositie moest richten. Niet zo gek ook, want met Bas de Joode en Robin Zwartjens staat het centrum natuurlijk als een huis.”
In de voorbereiding kreeg Nwosu de kans om zich in de kijker te spelen. “En ik werd op sleeptouw genomen door Peterson Schenkels en Vincent Plichta, die beide rechtsback zijn. Voor mij was dat wel heel fijn, want ik had eigenlijk nog nooit als rechtsback gespeeld. Zij hebben me de fijne kneepjes geleerd, zodat ik een volwaardige concurrent werd. Helaas zijn zij beide geblesseerd aan het seizoen begonnen, waardoor ik dit jaar op die plek ben begonnen.”

Kwaliteiten
En die rol vult de voormalig vleugelaanvaller prima in. “Ik denk dat ik er veel baat bij heb dat ik vroeger voorin heb gespeeld. Bovendien zat het verdedigen er toen ook al aardig in en ben ik sterk in de duels. Verder is mijn snelheid een belangrijk wapen, omdat ik hiermee vaak een foutje ongedaan kan maken. Daarbij heb ik, denk ik, profijt van de tijd die ik in de jeugd van Sparta heb doorgebracht. Daardoor heb ik een goede controle over de bal en zit de basistechniek er goed in.”
Daarnaast volgt Nwosu naast zijn reguliere trainingen bij Den Hoorn ook techniektraining bij de mannen van NIRO Legacy. Rob Notenboom en Kevin den Os begeleiden mij op meerdere vlakken. Op het veld resulteert dat vooral in een betere techniek, uithoudingsvermogen en kracht. Ik voel me ontzettend goed onder hun vleugels.”
Vooral dat laatste komt hem in het seniorenvoetbal goed van pas. “Ik moet zeggen dat ik de stap van de onder -19 en meedoen met de onder -23 naar het eerste elftal niet als heel erg lastig heb ervaren. We zitten in een pittige poule; ik denk dat het niveau hier hoger ligt dan op de zondag het geval was. Daarbij is het veel fijner dat de tegenstanders over het algemeen in de buurt zitten, wat ertoe leidt dat er meer supporters zijn en natuurlijk kun je op zaterdag meer genieten van de derde helft. Ook hebben we een leuke poule, waarbij volgens mij de laagst geklasseerde ploegen ook van de topploegen kunnen winnen. Dat maakt het een heel leuke competitie.”

Voorbeeld
Toch hoopt Nwosu niet dat Den Hoorn zijn eindbestemming is. “Ik heb bij Sparta gevoetbald en droom nog steeds van een carrière in het profvoetbal. Daarbij zie ik Kyle Walker van Manchester City als een voorbeeld. Hij is voor mij de ideale rechtsback: hij is allround, heeft een fenomenale techniek en hij straalt rust uit aan de bal. Natuurlijk is elke speler uniek, maar hij is voor mij wel een inspiratiebron. Ik kijk dan ook regelmatig filmpjes van hoe hij in wedstrijden situaties oplost.”
Voorlopig is de verdediger nog niet klaar bij Den Hoorn. “Ik denk dat we het voetballend vermogen hebben om dit seizoen met de top van de competitie mee te draaien; ik vind ook dat dat moet lukken. Daarbij ga ik mijn best doen om me dit seizoen verder te ontwikkelen op de positie waar ik speel. Zo hoop ik belangrijk te kunnen zijn voor het elftal.”