Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Passie met een Gouden Rand: Wim van Gend

Algemeen Passie met een gouden rand

Delft – Als 10-jarig jeugdlid begonnen met voetballen en nu één van de vrijwilligers die elke vereniging hard nodig heeft. Wim van Gend is een bekend gezicht bij SV DHL. Hij doet het vrijwilligerswerk met veel plezier. “Op een gegeven moment ben je uitgevoetbald en wil je toch wat anders doen voor je cluppie!”

Door Frank van der Steen

Wim heeft zelf vanaf de jeugd tot aan het tweede elftal bij DHL gevoetbald. “Toen ik lid wilde worden, ben ik hier op de fiets naartoe gekomen en heb ik mezelf aangemeld voor de woensdagen. Daar zat ik bij de panters, leeuwen en de tijgers!” Het eerste heeft Wim nooit gehaald, omdat hij niet echt de motivatie had om veel te gaan trainen. “Ik was niet zo’n trainingsbeest!” Uiteindelijk heeft hij nog tot op hoge leeftijd in een vriendenelftal gevoetbald. “Het van Eijken elftal! Het elftal bestond uit allemaal broers Van Eijk, de rest was aanvulling! Dat was best wel leuk altijd.” Hierna begon hij met het vrijwilligerswerk. “Je rolt er een beetje in.”

Veel doen met weinig mensen
Wim begon met het draaien van bardiensten, maar dat werd al snel meer. Hij begon met de donderdagavond, maar daar kwamen de zaterdag en zondag al snel bij. “Je ziet dat er een hoop gedaan moet worden met weinig mensen. Dan draag ik graag mijn steentje bij.” Toen hij wat ouder werd, kwamen er meer taken bij. “Toen ik uitgewerkt was kwam ik ook in de onderhoudsploeg. Dan mag je op doordeweekse ochtenden ook komen voor bepaalde werkzaamheden. We ruimen de troep langs de velden op, we maken de netten als ze kapot zijn en we wassen de hesjes voor de teams.” Normaal gesproken is Wim elke week op maandagochtend en donderdagavond te vinden op de club. Toch gebeurt het vaak dat hij op vrijdag ook even komt. “Even de keuken en de bar schoonmaken voor de zaterdag, de koelkasten aanvullen en nog even wat onderhoud.” Wim hecht veel waarde aan de maandagochtend. “Meestal zijn we dan met 7 grijskoppen! We hebben meestal vaste koppeltjes, die ieder eigen taak hebben. We maken de kantine schoon, de kleedkamers en we doen de was van de senioren. Zo zijn we al gauw een hele ochtend bezig.”

Saamhorigheid
Over de vraag wat DHL bijzonder maakt hoeft Wim niet lang na te denken. “De saamhorigheid. Iedereen kent elkaar. We hebben verschillende groepen, zoals de activiteitencommissie en de jeugdcommissie. Dat zijn allemaal mensen die elkaar kennen uit de wijk. Je hoeft nooit om vrijwilligers te vragen, iedereen heeft wel een bepaald netwerk. Zo werkt het hier.” Volgens Wim is deze saamhorigheid alleen maar groter geworden, in vergelijking met vroeger. Volgens hem heeft dit te maken met de stijging van het aantal jeugdleden. “Ik denk dat de saamhorigheid versterkt is omdat er meer ouders meekomen naar de voetbal.” Wim merkte wel dat het even wat minder werd na de coronacrisis. “Voor de corona zag het hier op zaterdagochtend zwart van de ouders.” Ook wordt het werven van vrijwilligers moeilijker volgens Wim. “Mensen zijn andere dingen gaan doen. Ze gaan bijvoorbeeld fietsen, wandelen of andere dingen doen op de zaterdag. Het verenigingsleven verdwijnt dan toch een beetje naar de achtergrond. Dat is wel jammer.”

Vernieuwing
Bij DHL wordt er ook gedacht aan de oudere generatie. Zo wordt er aan veteranenvoetbal gedaan op de zondag en wordt er walking football gespeeld op de donderdag. “Veteranenvoetbal is 7 tegen 7 voetbal. Dat zijn eigenlijk allemaal oud spelers van DHL, die dan spelen tegen een elftal van een andere vereniging.” Momenteel zijn ze bezig met walking football op de donderdag. Hierbij wordt er gespeeld met andere regels, je mag bijvoorbeeld niet rennen en geen slidings maken. “Dat is vooral voor de gezelligheid.”

Grote clubactie
Dit jaar is er ook weer een grote clubactie. Dit jaar gaat de opbrengst naar een nieuwe geluidsinstallatie voor de kantine. “Dat is best een aantrekkelijke actie. Van elk lot dat je koopt, gaat er 80% naar de vereniging. Vroeger werden de loten verkocht met een lotenboekje, maar tegenwoordig in het digitale tijdperk gaat dat allemaal via internet.” Wel wordt de opbrengst van de clubactie steeds wat minder. “Dat hoor je natuurlijk overal, als je niet meer met collectebussen langs de deur komt wordt de opbrengst minder.”

Ken jij een vrijwilliger die het verdient om eens in de spotlight te worden gezet? Mail dan naar redactie@deltopzondag.nl !