De fietspaden rondom het Delflandplein zijn afgezet door de huidige werkzaamheden, waardoor fietsers zich op de voetpaden begeven (Foto: Koos Bommelé)
De fietspaden rondom het Delflandplein zijn afgezet door de huidige werkzaamheden, waardoor fietsers zich op de voetpaden begeven (Foto: Koos Bommelé)

Werkzaamheden Delflandplein van start

Algemeen

DELFT - Maandag zijn de werkzaamheden aan de ‘horrorrotonde’ op het Delflandplein gestart. De gemeente stelt eenrichtingsverkeer in voor fietsers om de verkeerssituatie overzichtelijker te maken en zo de ongelukken die er met regelmaat plaatsvinden in de toekomst te voorkomen. De Fietsersbond heeft twijfels bij deze ingreep. Voorzitter Marien Vermeer: “Eenrichtingsverkeer maakt de rotonde juist nog gevaarlijker.”

Door Cheyenne Toetenel

Begin 2020 is onderzoek gedaan naar de verkeersveiligheid van het Delflandplein. Dit door het grote aantal ongevallen op de rotonde; tussen 2015 en 2019 veertig geregistreerde aanrijdingen, vaak met fietsers. Niet-geregistreerde ongevallen konden uiteraard niet worden meegenomen, waardoor de werkelijke hoeveelheid hoger ligt. Uit het onderzoek bleek dat automobilisten fietsers te vaak niet zien. Met het aanpassen van de rijrichting voor fietsers zouden ongelukken voorkomen kunnen worden, stelt ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Daarom past de gemeente dit najaar het Delflandplein aan, om zo de rotonde veiliger te maken. “Er zijn gesprekken geweest met de gemeenteraad, specialisten en mensen uit de omgeving”, aldus de gemeente Delft. “Hun ideeën en het uitvoerige verkeerskundig onderzoek hebben geleid tot de best mogelijke oplossing in de huidige situatie.”

Gevaren
Fietsersbond Delft is niet blij met de huidige ontwikkelingen, vertelt voorzitter Marien Vermeer ons. “Vanuit de Fietsersbond verzetten we ons nog steeds tegen het idee dat het Delflandplein veiliger wordt als je eenrichtingverkeer voor fietsers invoert”, aldus Vermeer. “Sterker nog; wij zien hier grote gevaren in. In onze analyse is het grootste probleem het feit dat dit plein een bijna niet te missen schakel is in de stad. Het is er druk; via andere routes rijden is voor fietsers en auto’s onaantrekkelijk en meestal om.” De Fietsersbond ziet het instellen van eenrichtingsverkeer op de fietspaden daarom als een zeer onveilige oplossing. “Fietsers zijn eigenwijs. Onze verwachting is dat velen de rotonde na de aanpassing niet driekwart rond zullen fietsen als ze direct de hoek om moeten. Zij zullen waarschijnlijk tegen de richting in gaan. Fietsers verschijnen dan van de andere kant, wat automobilisten niet verwachten. Dat maakt de situatie er juist gevaarlijker op.”

Conflicten
In de nieuwe verkeerssituatie blijft het volgens Vermeer dan ook van belang dat automobilisten beide kanten op blijven kijken. “Er verbetert dus helemaal niks.” Bovendien verwacht hij meer conflicten. “Ondanks het eenrichtingsverkeer moeten automobilisten door de haaientanden aan hun kant van de kruising aan alle fietsers voorrang geven, dus ook aan fietsers die tegen de richting in gaan. Dit betekent in de praktijk dat als een fietser daar aangereden wordt, de automobilist als schuldige wordt aangewezen, ondanks dat de fietser zich niet aan de regels houdt. Dat is een bron van irritatie en ruzies, dat kan ik je nu al vertellen.”

Alternatieven
Eerder al, toen de definitieve plannen voor het Delflandplein nog moesten worden uitgewerkt en geaccordeerd, pleitte de Fietsersbond voor het zorgen voor betere en comfortabeler alternatieve routes, zodat fietsers ook andere keuzes hebben dan over het Delflandplein te gaan. “Het Delflandplein is erg druk, met name omdat het een bijna niet te missen schakel is tussen het grote woongebied Delft-Zuid, de universiteit en de binnenstad. Dagelijks maken zo’n 10.000 tot 15.000 fietsers gebruik van de rotonde Dat betekent wat ons betreft dat je zo goed mogelijke alternatieve routes moet maken die even comfortabel zijn als het fietspad via het Delflandplein. Die zijn er nu helemaal niet. De enige alternatieve routes die je kunt nemen zijn een stuk minder prettig door bochtjes, paaltjes, voorrang geven, een slecht wegdek en omrijden. Fietsers blijven daarom kiezen voor de meest aangename route: het Delflandplein. Daar krijgen ze voorrang en kunnen ze doorfietsen.” Alternatieve routes die de Fietsersbond graag zou willen zien zijn aangekaart bij de gemeente. “Eén van onze voorstellen was om zo snel mogelijk de route tussen de Nieuwe Gracht en de Vulcanusweg in orde te maken, zodat fietsers naar Tanthof deze weg sneller zullen gebruiken. Daarnaast hebben wij voorgesteld om zo snel mogelijk niet alleen de Gelatinebrug aan te leggen, maar ook de Gelatinetunnel zodat er tussen Delft-Zuid en de TU Delft een fatsoenlijke extra route ontstaat. Daarnaast hebben we voorgesteld de oversteek voor fietsers op de Voorhofdreef dertig meter te verplaatsen en dat op de Martinus Nijhofflaan ook te overwegen. Automobilisten hoeven zich dan niet op meerdere verkeersgroepen tegelijk te focussen, en behouden meer het overzicht. Helaas zijn onze voorstellen door de gemeente afgewezen.”

Kostbaar
Uit het onderzoek van Antea Group wordt het ontlasten van het Delflandplein wel genoemd als structurele oplossing. Echter, dit is kostbaar en op de korte termijn niet zomaar realiseerbaar, zo communiceert de gemeente. “Om het straks voor fietsers gemakkelijker te maken een andere route te nemen, wordt de fietsoversteek Papsouwselaan-Mercuriusweg wel verbeterd”, schrijft de gemeente. “Dat gebeurt zodra de nieuwe inrichting van het Delflandplein klaar is.”

Snoeien
De Fietsersbond is wel te spreken over de werkzaamheden betreft het groen op en rondom de rotonde. Voor een beter zicht gaat de gemeente planten in de groenvakken snoeien of vervangen. Ook gaan enkele bomen weg. Het fietspad kan dan dichterbij de rijbaan komen te liggen. Vermeer: “Zo’n aanpak van het groen op deze locatie zien wij als een goede zaak. Op sommige plekken is het groen te hoog, waardoor het overzicht ontbreekt. Daarom was één van onze eerste aanbevelingen dan ook om er te gaan snoeien. Dat de gemeente hier nu mee aan de slag gaat is prettig.”

Werkzaamheden
Tijdens de werkzaamheden die plaatsvinden is de rotonde dicht voor fietsers. Autoverkeer kan wel over de rotonde blijven rijden. “Tijdens de uitvoering worden fietsers maar en beetje het bos ingestuurd door het ontbreken van geschikte alternatieven die niet al te ver omrijden noodzaken”, aldus Vermeer. “Bovendien is het is altijd zo dat als er bordjes geplaatst worden met ‘fietsers afstappen’, fietsers zich daar bij lange na niet aan houden. Ook dat zorgt weer voor irritaties bij anderen.” Ook de omwonende Pieter Levenbach stoort zich aan de huidige situatie. “De idioterie op het Delflandplein is, conform mijn verwachtingen, tot nu toe absurd. De afgezette fiets- en voetpaden leiden tot stress, ruzie, gevaarlijk gebruik van de weg door fietsers en voetgangers, conflict tussen politie en verkeersregelaars, en massale burgerlijke ongehoorzaamheid.” De werkzaamheden duren voort tot 18 november.