Redesigning Deltas ziet een groen Midden-Delfland voor zich, omringd door steden. (Foto:
Redesigning Deltas ziet een groen Midden-Delfland voor zich, omringd door steden. (Foto: Foto:

Later is allang begonnen

Vervolg van voorpagina 

Redesigning Deltas geeft een aardig beeld van hoe we nu al zouden kunnen nadenken over de toekomst. Of in ieder geval daar rekening mee houden met de plannen van vandaag. 

Denkrichtingen voor de toekomst
Ook het rapport van Deltares voorziet in mogelijke denkrichtingen voor de toekomst, waarbij gedacht wordt aan een gemengde aanpak met harde waterkeringen, zachte waterkeringen, ruimte voor de rivieren en aanpassingen in landgebruik. Deltares schetst verschillende oplossingsrichtingen: van beschermen naar een nieuwe zeewaartse kustlijn en meebewegen met meer ruimte voor water. Het idee van Redesigning Deltas valt binnen de opties om 'mee te bewegen' met het water. Maar Deltares oppert ook ambitieuzere ideeën zoals het creëren van een nieuwe kustlijn of zelfs het aanleggen van een dam tussen Noorwegen, Engeland en Frankrijk waardoor je van de Noordzee feitelijk een binnenzee maakt. Ander opties zijn bijvoorbeeld het tijdelijk of definitief afsluiten van de Nieuwe Waterweg. Ook dat soort maatregelen hebben grote gevolgen.

Voldongen feiten
Hoe de toekomst er ook uit gaat zien, de planners van nu moeten er al rekening mee houden, is de boodschap van onderzoekers en deskundigen. Anders staan we straks voor voldongen feiten en hebben we wellicht minder armslag dan we zouden willen om de zeespiegelstijging tegen te gaan. Om met de woorden van het Klein Orkest te spreken: 'later is allang begonnen.'

De ontwerpen zijn te zien tijdens de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam tot 13 november. Meer over het programma Redesiging Deltas is te vinden op de website www.redesigningdeltas.org. Het programma is een initiatief van de Delta Urbanism groep van faculteit Bouwkunde van de TU Delft.