Hiske Kamminga pleit voor bewust leven. (Foto: EvE)
Hiske Kamminga pleit voor bewust leven. (Foto: EvE)

“We staan in verbinding met elkaar”

Algemeen

Bewust leven is de rode draad door het leven en werken van fotografe, coach en kunstenares Hiske Kamminga (40).

Waarom wilde je hier op het Stiltegoed gefotografeerd worden?
Ik kom hier graag. De bedoeling van dit gebied is dat je er kunt onthaasten en verstillen. We organiseren hier met Bewust Delft activiteiten rondom ontspanning en bewust leven, zoals tijdens de Bieslanddagen en binnenkort bij de Week van de Werkstress.

Wat is dat, Bewust Delft?
Bewust Delft is een netwerkgroep van bewuste ondernemers die samen een platform vormen voor inwoners van Delft e.o.

Wat versta je onder bewust leven?
Dat je bewuste keuzes maakt, stilstaat bij jezelf en je omgeving. Wat is het effect van wat je denkt, voelt en doet?

Maar waar leidt dat dan toe?
Dat je misschien niet ineens verandert, maar wel een beweging de bewuste kant op maakt. Want veranderen is moeilijk, je hebt er ook anderen bij nodig en het mag tijd kosten. Dat je niet alleen aan het nu denkt, maar ook aan de komende generaties. Want we zijn ieder voor zich geen losstaand persoon, we staan in verbinding met elkaar, door de tijd heen. Wat je doet heeft effect op jezelf, op anderen en op de toekomst.

Hoe ben je zelf bewust geworden?
Er is een periode geweest dat ik ziek was en veel minder kon doen dan ik eigenlijk wilde. En alles wat ik gewoon vond ineens niet meer zo vanzelfsprekend was. Dan ga je dingen anders zien en anders waarderen.

Hoe uit zich dat?
Het is een soort rode draad geworden. Als natuurcoach, als fotografe en als kunstenares hou ik me met het onderwerp bezig en wil ik anderen inspireren.

En als coördinator van Bewust Delft...
Daar ben ik vooral een inspirator en spin in het web. We willen graag als groep een bijdrage leveren. Wie geïnteresseerd is in bewust leven kan zich inschrijven op onze maandagenda vol tips en activiteiten.

Wat gebeurt er tijdens de week van de werkstress?
We organiseren 25 activiteiten verdeeld over 10 dagen. Hier op het Stiltegoed en in praktijkruimtes van netwerkleden. Van een stresscheck tot ontspanningsmassage, yogalessen en meer. Ontladen, ontspannen, bewust worden. Toegankelijk voor iedereen. Inschrijven kan via www.bewustdelft.nl. De kosten verschillen per activiteit.

Wat als je burgemeester was?
Faciliteren dat mensen de mogelijkheid hebben om samen bewust te leven. Als je teveel in beslag genomen wordt door stress en zorgen of het alleen moet doen, dan is dat veel moeilijker.