Boerderij Weidelicht biedt kleinschalige dagbesteding voor ouderen met dementie.
Boerderij Weidelicht biedt kleinschalige dagbesteding voor ouderen met dementie.

“Het is een enorme emotionele stap”

Algemeen

Midden-Delfland - Midden in het groene hart van Midden-Delfland biedt Boerderij Weidelicht kleinschalige dagbesteding voor ouderen met dementie. Op deze warme, veilige en liefdevolle plek worden niet alleen de gasten met dementie, maar ook hun mantelzorgers met open armen ontvangen.

De diagnose dementie/alzheimer heeft niet alleen veel impact op de persoon met dementie, maar zeker ook op hun naasten die hen verzorgen. “Dit wordt nog vaak onderschat”, weet Inez van Boerderij Weidelicht. “We zien regelmatig dat mensen te lang wachten met naar een dagbesteding gaan, het is een enorme emotionele stap. Die hoge drempel begrijpen wij als geen ander, maar helaas wordt die drempel niet lager met de tijd, en de zorg voor de mantelzorger wordt wel steeds zwaarder. Het voelt voor de naasten vaak of ze hun geliefde met dementie ‘wegstoppen’, Toch raadt Inez aan om niet te laat te beginnen met (zoeken naar) dagbesteding: “Een dag op de boerderij voelt voor onze gasten als een heerlijke, huiselijke en gezellige dag voor hunzelf. Helaas zal de mantelzorger(s) uiteindelijk deze moeilijke beslissing moeten nemen, om zelf een beetje ruimte te krijgen en ook zeker om zo lang als mogelijk bij elkaar te kunnen blijven wonen.” 

Inez beseft dat een ziekte als alzheimer confronterend is: “Onlangs hebben we dat op Wereld Alzheimerdag nog weer eens ervaren. We hadden hier bij Boerderij Weidelicht een ‘belevingstent’ waar mensen dementie konden ervaren. Door gewichtsveranderingen, een bril waardoor je zicht verandert en een koptelefoon met geluidsprikkels uit verschillende richtingen, kun je een beetje ervaren hoe het kàn zijn om dementie te hebben, en hoeveel impact dat heeft.” Dit soort belevingstenten dragen bij aan meer begrip voor ouderen met dementie, denkt Inez: “Het helpt je misschien iets beter begrijpen hoe iemand met dementie de wereld ziet en ervaart. En daar beter op in te spelen.”