Badminton Instuif Buitenhof vierde het jubileum zonder rackets, maar mèt gebak. (Foto: Eric van Leeuwen)
Badminton Instuif Buitenhof vierde het jubileum zonder rackets, maar mèt gebak. (Foto: Eric van Leeuwen) Foto: Eric van Leeuwen

“We zijn hier wel sportief, maar niet fanatiek”

Algemeen

DELFT – De rackets blijven thuis deze woensdagochtend 12 oktober. Want Sporthal Buitenhof wordt momenteel gebruikt voor vaccinaties. De gezelligheid in de bar is er niet minder om, waar de leden van Badminton Instuif Buitenhof het dertigjarig bestaan van hun vereniging vieren met koffie en eigengemaakt gebak.

Door Esdor van Elten 

Hoewel ‘vereniging’ eigenlijk geen passend woord is, legt Rob Koese (66) uit. “We zijn geen officiële vereniging. Meer een groep individuen die elke woensdagochtend om 8.30 uur bij elkaar komt voor het badminton en de gezelligheid. We hebben geen competitie, geen ranglijsten en de enige administratie die we bijhouden is die van de wekelijkse contributie.” Vereniging of niet, Badminton Instuif Buitenhof bestaat al decennia. “Oorspronkelijk was het een initiatief van de gemeente Delft”, weet Rob. Dat was in de jaren ‘70. In 1992 stopte de gemeente ermee en zijn we op eigen initiatief doorgegaan. En het werkt al jaren goed.”

Verrassen
Doke Valkhoff (77) is samen met Rob en Hetty Wiltink één van de organisatoren van de Instuif en net als Rob al vele jaren betrokken “Minstens 36 jaar.” Juist de ‘ongeorganiseerde organisatie’ vindt ze prettig. “En verder heb ik gewoon heel veel plezier in het spel zelf. Ik laat me elke keer weer verrassen door de shuttle en kan er helemaal in opgaan, tot het voorbij is. Trouw is een kenmerk van de groep, volgens haar. En dat slaat niet alleen op mensen die al heel lang komen. “Ook de formule is al dertig jaar ongewijzigd. “Het is echt een instuif. Je komt als je zin hebt. Het eerste uur spelen we willekeurig. Je kunt je eigen medespelers kiezen. Daarna loten we en wordt er iedere tien minuten gewisseld.” Daarmee wordt volgens Rob voorkomen dat er ‘kliekjes’ ontstaan. “Zo leert iedereen elkaar kennen.” En dat is belangrijk, want het gaat bij de Instuif meer om plezier en gezelligheid dan om prestaties: “We zijn wel sportief, maar niet fanatiek”, vat Rob het samen.

Minder lopen
Om die reden wordt er altijd gedubbeld. “Hoewel dat ook een beetje is omdat je bij dubbelspel minder hoeft te lopen”, geeft Rob toe. Want de gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog. “Dat heeft deels ook met het tijdstip te maken”, denkt Doke. “Woensdagochtend vroeg, dat kan alleen als je gepensioneerd bent of het in je werk kunt inpassen.” Harvey de la Rambelje (70) komt inmiddels vijf jaar naar de instuif. En koos juist voor deze club omdat ze overdag spelen: “Dat is prettig als je pensionado bent.” Ook Rob beaamt dat”Als ik ‘s avonds speel zit ik vaak nog zo vol adrenaline, dat ik niet in slaap val.” Maar dat betekent niet dat alleen ouderen welkom zijn: “Ook jongeren zijn welkom. In coronatijd kwamen er een aantal omdat er na acht uur niet meer gesport mocht worden. “Dat trok het niveau wel omhoog”, lacht Rob.

Terwijl er nog een kop koffie ingeschonken wordt gaat de herinneringsbrochure over dertig jaar Badminton Instuif Buitenhof rond. En wordt een foto gemaakt. Niet alleen voor de krant; “Maar ook voor de brochure over de vòlgende dertig jaar.” Meer info: http://badmintondelft.nl.

(Foto: Eric van Leeuwen)