van links naar rechts: Maaike Zwart, Geert van Grootveld, Paul Quist. (Foto: Justyna van Grootveld)
van links naar rechts: Maaike Zwart, Geert van Grootveld, Paul Quist. (Foto: Justyna van Grootveld)

‘Koplopers in duurzame innovatie’

Algemeen

DELFT - Op 12 oktober ontving wethouder Maaike Zwart uit handen van schrijver Geert van Grootveld en uit handen van uitgever Paul Quist het boek ‘Koplopers in duurzame innovatie’. Deze boekpresentatie vond in het Meisjeshuis plaats.

In het boek geeft Van Grootveld aan dat de problemen fors toenemen. We worden geconfronteerd met steeds grotere uitdagingen. De afgelopen zomer was wederom een van de warmste van de afgelopen honderd jaar.
We moeten ons wapenen tegen klimaatverandering. Voor onze grondstoffen zijn we erg afhankelijk van andere landen. Daardoor zijn we kwetsbaar hetgeen zich thans in hoge aardgasprijzen vertaalt. We hebben problemen met stikstof en ook met water.

Trendbreuken zijn nodig
Je kunt eenvoudig uitrekenen dat er trendbreuken nodig zijn om dit tij te keren. Trendbreuken die met innovatie te realiseren zijn. Innovatie is meer dan alleen technologie. Ook culturele en structurele veranderingen zijn in combinatie met technologische veranderingen nodig. De innovatie ontwikkelt zich als een spinnenwiel met drie assen. Een technologische verandering wordt in een aangepaste structuur ingebed. En voor de toepassing ervan is acceptatie (cultuur) nodig. Hetzelfde gebeurt bij een daarop volgende verandering. En daarna weer bij een daarop volgende verandering. Zo ontstaat stapsgewijs via cultuur, structuur en technologie een nieuw systeem, dat een trendbreuk inhoudt met het oude.

Koplopers
Koplopers ondernemen op het gebied van duurzame ontwikkeling vele vooruitlopende initiatieven. Zij wijzen ons de weg, en bepalen bij wijze van spreken de toekomstagenda. In dit boek wordt hun bijdrage aan duurzame innovatie beschreven. Daar zijn nu al forse veranderingen gaande: de energietransitie, de landbouwtransitie, de klimaatadaptatie. Deze transities leiden tot nieuwe economieën, zoals de circulaire economie, de biobased economy, de waterstofeconomie, een nieuwe landschapseconomie. Economieën met een hoog duurzaamheidsprofiel dat perspectief biedt voor onze komende generaties.

Concrete mogelijkheden
Het boek ‘Koplopers in duurzame innovatie’ laat meer dan honderd concrete mogelijkheden zien. De meeste spelen zich af in Delft.