Leo Quack maakt zich zorgen over de groeiende kloof tussen arm en rijk in ons land. Gelukkig waren er ook genoeg leuke dingen te beleven, zoals de Burendag in Binnenstad-Noord. (foto: Koos Bommelé)
Leo Quack maakt zich zorgen over de groeiende kloof tussen arm en rijk in ons land. Gelukkig waren er ook genoeg leuke dingen te beleven, zoals de Burendag in Binnenstad-Noord. (foto: Koos Bommelé)

Bij nacht en ontij met Leo Quack

Algemeen

We leven in vreemde tijden. De wereld wordt gegijzeld door een crimineel en we plukken daar allemaal de wrange vruchten van. Het is toch wel vreemd hoe één zo’n dictator de hele wereld min of meer plat kan leggen. Iets anders dat me de wenkbrauwen doet fronsen is het feit dat ze in Saoudi-Arabië aan het uitzoeken zijn of ze skibanen kunnen aanleggen bij temperaturen van boven de dertig graden. Verwacht kostenplaatje: vijfhonderd miljard. Ik denk dat je voor dat geld een heel grote stap kunt zetten in de bestrijding van de honger in bijvoorbeeld Afrika.
Over honger gesproken: ik heb het idee dat in Nederland de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Je hoort dat het bij de voedselbanken steeds drukker wordt en dat mensen steeds meer moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Tegelijkertijd lijken statushouders spekkoper te zijn. Zij krijgen onderdak, eten en hoeven zich geen zorgen te maken om de energierekening.

Politiek
De asielzoekers die nog geen woonruimte hebben, klagen in Ter Apel over de omstandigheden waarin ze verblijven. Ik zou zeggen: maak van de nood een deugd en houd de boel zelf netjes, schoon en leefbaar.
Van de politiek hoeven we denk ik ook niet zo één-twee-drie antwoorden op deze problemen te verwachten. Zij maken zich drukker om wat gewiste sms’jes en omgangsvormen van de voormalig kamervoorzitster dan dat ze de indruk wekken echte problemen te willen oplossen. Het heeft er alle schijn van dat ze het liefst elkaar het leven zuur maken. Ik heb een gratis tip: verhoog de maximumbedragen in de belastingschijven, zodat extra werken ook echt loont.

Leuke dingen
Genoeg gesipt nu; gelukkig zijn er ook nog veel leuke dingen. Wat te denken van de Burendag in Centrum-Noord waar ik met de Hoffotograaf ben geweest. We hebben een bezoek gebracht aan Proteus-Ereteus, leuke praatjes gehouden op het Rietveld en we zijn bij mijn neef Dick van Dien langs geweest. Wat heeft die trouwens een hoop schilderijen in huis. Verder was het leuk om de eeuwenoude kelder te zien die is opgegraven bij werkzaamheden op het Oostplantsoen.
Dan was er onlangs weer de Stoffenmarkt ter afsluiting van een seizoen antiek- en curiosamarkt en het afscheid van Evelien van der Kruit bij Delft Marketing. Zij verhuist naar Friesland en gaat zich bezighouden met de citymarketing van Hilversum. Dat zal dagelijks een aardig eindje rijden worden voor haar.
Gelukkig kan er weer steeds meer en hebben we zo Walter Kiers pas op een woensdagavond in Café de V zien optreden. Daarnaast was er het miniconcert in Hotel Delft Centre dat ontzettend de moeite waard was.
Ook de komende tijd staat er weer genoeg te gebeuren. Zo is er in aanloop naar carnaval op zaterdag 8 oktober de Opwarmavond in de Schaapskooi, kun je een week later deelnemen aan de Biertapwedstrijd bij Full Speed en is er in februari eindelijk weer een Bluesfestival. Zet maar vast een groot rood kruis in de agenda in het weekend van 23 tot en met 26 februari, want jaren wachten wordt beloond: de muziekliefhebber kan eindelijk weer echt zijn hart ophalen met fantastische optredens op geweldige locaties.