DOK-Delft is al 75 jaar een begrip in de gymnastiekwereld
DOK-Delft is al 75 jaar een begrip in de gymnastiekwereld

Gymnastiekvereniging DOK-Delft bestaat 75 jaar

sport

DELFT - DOK-Delft bestaat 75 jaar. Iets wat gevierd gaat worden met alle leden van deze oer-Delftse gymnastiekvereniging. 

Door Cheyenne Toetenel

DOK-Delft is opgericht in 1947, en is dus al 75 jaar een begrip in de gymnastiekwereld en in Delft en omstreken. Van oorsprong was het uitsluitend een vereniging voor heren van de jongerencongregatie St. Jozefparochie, met als thuisbasis een gymzaal in het centrum. Al snel werd er door damesgymnastiekvereniging Kwiek aansluiting gezocht, waardoor DOK-Delft een gemengde vereniging is geworden, met naast turnen ook ballet, ritmische gymnastiek, keurturnen en een drumband.

Geschiedenis
De geschiedenis van DOK-Delft kent periodes van bloei, maar ook periodes van tegenslag, vertelt vice-voorzitter Graham Elliott. “In 1960 kreeg DOK bijvoorbeeld te maken met een financiële tegenslag. De zaalhuur werd 50 procent verhoogd en de deelname aan de oprichting van de Katholieke Gymnastiek Bond moest worden gefinancierd. Er zat een flink verschil in subsidies voor turnen en bijvoorbeeld voetbal. Een jaar later leidden die financiële problemen tot het verlies van bestuursleden en vrijwilligers. Verder vrijwilligersverlies in de jaren erna zorgde ervoor dat DOK in 1968 afscheid moest nemen van ballet, ritmische gymnastiek, keurturnen en de drumband die we hadden.” Toch kwam de vereniging die tegenslagen te boven. “In de jaren ‘70 is hard gewerkt om DOK-Delft weer te laten bloeien. En dat is gelukt! In 1971 en 1972 was DOK zelfs nationaal jeugdkampioen.” De laatste twee jaar dreigde DOK dan toch weer om te vallen door een tekort aan bestuursleden. “Dat kwam mede door Corona, omdat we het contact verloren met ouders en verzorgers die normaal vrijwilligerstaken op zich namen. Onze activiteitencomité, leiding en een aantal vrijwilligers trokken samen op en organiseerden evenementen om ouders eraan te herinneren wat DOK voor hun kinderen doet en hoe leuk het kan zijn om vrijwilliger te zijn. Deze activiteiten werkten, waardoor DOK weer plannen kan maken voor de komende 5 jaar.”

Ledenaantallen
De algemene trend is al tientallen jaren dat ledenaantallen van (gymnastiek)verenigingen afnemen. “Ook wij hebben enorm moeten inleveren, want waar DOK in de beginjaren 1000 leden telde, hebben we er nu 200. Maar waar veel verenigingen zijn gestopt, deels door te weinig steun vanuit de gemeente, zijn wij doorgegaan. Ondanks alles zijn wij nu weer een gezonde club en daar zijn we trots op.” Hoogtepunten? “De onderlinge wedstrijden en shows, ouder/kind-lessen en de gyminstuif. Maar we verlangen natuurlijk nog steeds naar de vroege jaren ‘70, toen DOK nationaal jeugdkampioen was.”

Het ‘DOK-gevoel’
Wat DOK een mooie vereniging maakt? “De samenwerking die er heerst om te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen uit Delft en omgeving lekker kunnen turnen. Maar ook dat je binnen DOK als vrijwilliger ook echt de kans krijgt om je te ontwikkelen, van assistent tot leiding. Oud-DOKKERS voelen daardoor nog steeds de verbondenheid. Hen zien we dan ook nog regelmatig op jaarvergaderingen en recepties. Deze band blijkt ook uit de manier waarop wij samenwerken in moeilijke tijden. In de afgelopen 75 jaar dreigde DOK meerdere malen te worden geliquideerd, maar telkens wisten leden de club te redden. DOK is veerkrachtig, dat blijkt wel!”

Jubileumviering
Dankzij die inzet van (oud-)vrijwilligers viert DOK-Delft komende maand dan ook het 75-jarig bestaan van de vereniging met leuke activiteiten. “Op zondag 16 oktober gaan we met alle jeugdleden vanaf 6 jaar naar Drievliet. Een dag vol gezelligheid en verbondenheid, elkaar ook buiten de les ontmoeten en samen leuke herinneringen maken zoals we met alle activiteiten willen bereiken. Op zaterdag 5 november vindt onze jubileumavond voor vrijwilligers en ereleden plaats bij ‘t Karrewiel. Samen gaan we plezier hebben en stilstaan bij de geschiedenis en de toekomst van DOK. Na het bowlen heffen we het glas met sportwethouder Karin Schrederhof die eveneens een cheque komt uitreiken. Verder worden wij deze avond vereerd met de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de KNGU en de Sportraad van Delft. Op zaterdag 12 november sluiten we onze jubileumviering af met kleuter-pyjama-gym, een feestontbijt en circusochtend. Leden van de sportvereniging zullen ter ere van ons jubileum een presentje ontvangen.”

Meer weten over turnen bij DOK? kijk op www.dok-delft.nl. Maar ook voor volleybal, badminton en conditietraining kun je tegenwoordig bij DOK-Delft terecht. De gymnastiekvereniging is namelijk uitgegroeid naar een sportvereniging waar ook deze sporten uitgeoefend worden. “Er is voor elk wat wils, voor jong en oud!”