Hanneke Smit (l) gaat met pensioen. Petra Wyer komt in haar plaats. (Foto: PR)
Hanneke Smit (l) gaat met pensioen. Petra Wyer komt in haar plaats. (Foto: PR) Foto:

Hanneke Smit verlaat Fysiotherapie Voorhof, Petra Wyer wordt nieuwe collega

Algemeen

DELFT - Er zijn veranderingen op til bij Fysiotherapie Voorhof. Per 1 januari 2023 gaat Hanneke Smit met pensioen. Haar taken o.a. het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson wordt overgenomen door Petra Wyer

Hanneke zat al veertig jaar in het vak waarvan de laatste 16 jaar bij Fysiotherapie Voorhof. Maar gelukkig hebben ze er al een goede collega bijgekregen, want Petra Wyer is geen onbekende: zij werkt al twee jaar bij Fysiotherapie Voorhof. Petra is van oorsprong een Ierse: “Ik ben geboren en getogen in Ierland”, vertelt zij. “Daar heb ik ook mijn opleiding gedaan: Na afronding van mijn Bacheloropleiding in anatomie, heb ik een masteropleiding in fysiotherapie gevolgd in Belfast. In 2004 studeerde ik af. Ik ben lang werkzaam geweest in het grootste universitaire medische centrum van Ierland, het Cork University Hospital. Hier heb ik veel ervaring opgedaan op verschillende gebieden, onder andere neurologie, revalidatie en orthopedie. Twaalf jaar geleden ben ik naar Nederland verhuisd.”

Parkinson
Hanneke haalde in 2006 haar specialisatie voor fysiotherapie bij de Ziekte van Parkinson. Zij is ook aangesloten bij ParkinsonNet en ParksinsonNet Delft. Petra volgt momenteel de scholing voor deze specialisatie en zal de taken van Hanneke gaan overnemen. Ze is gemotiveerd: “Ik ben binnen mijn persoonlijke kring geconfronteerd met wat de ziekte van Parkinson teweeg brengt bij mensen. Hierdoor heb ik veel begrip voor de moeilijkheden waar, de patiënten en naasten mee geconfronteerd worden. Deze ervaringen helpen mij bij mijn behandelingen. Ik vind het een mooie en dankbare doelgroep, waar ik mensen kan helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. Zodat zij kunnen participeren in de maatschappij en zo nog kunnen genieten van het leven. Na afronding van de scholing in december zal ik mij aansluiten bij ParkinsonNet en ParksinsonNet Delft. U kunt mij dan vinden op de zorgzoeker.”

Etalagebenen
Fysiotherapie is overigens een vakgebied waarin de therapeuten voortdurend worden bijgeschoold. Zo deden Katja en Wendy vorig jaar de cursus voor het behandelen van zg. ‘etalagebenen’. De behandeling hiervoor is intensieve looptraining en leefstijladvies. Deze behandeling heeft betere resultaten dan een operatie. Dit houdt in dat patiënten twee maal per week in de praktijk komen lopen maar daarnaast is het ook belangrijk om de activiteiten thuis voort te zetten”, aldus Wendy en Katja. In december volgen de therapeuten nog een aanvullende cursus over BPPD of te wel positie draaiduizeligheid.” Pamela heeft het afgelopen jaar ook niet stil gezeten. Zij begeleidt al een aantal jaar ruiters met fysieke klachten. Dit jaar heeft zij zich aangesloten bij het ZNVR (zorgnetwerk voor ruiters) en heeft zij verschillende bijscholingen gevolgd op het gebied van ruiterklachten. “Door voortdurend bij te scholen kunnen we mensen altijd volgens de laatste inzichten behandelen.”