Lezing: Familie van Berckel

6 oktober, 20.00 uur.
De Synagoge, Koornmarkt 12

Henricus van Berckel, oud burgemeester van Delft en zijn regentengeslacht
In 2019 werd de Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft (SKED) benaderd door mevr. L. van Berckel met de mededeling dat zij een voormalig altaarstuk heeft uit de voormalige huiskapel van haar voorouders. Of de stichting het onder hun hoede wilde nemen. Onderzoek leidde tot zoveel gegevens over het geslacht Van Berckel dat Wim van Leeuwen er een boek over schreef. Twee eeuwen lang hebben de Van Berckels veel voor de stad betekend, zowel in bestuurlijk opzicht en voor de katholieke inwoners van Delft, maar ook voor de sociaal zwakkeren. De lezing beslaat een periode van 1700 tot 1900, met als belangrijkste Henricus van Berckel, onderburgemeester/raadslid 1811-1824, wethouder 1824-1840 en burgemeester 1840-1848. Het voormalige altaarstuk is tot eind oktober te zien in de Maria van Jessekerk.

Over de spreker
Wim van Leeuwen liep in zijn jeugd met zijn vader op zondagochtend door de stad en vader wees hem op de mooie gevels en grachten. In de 5de klas kreeg hij les van meester Van Peer, naar later bleek een amateurhistoricus, die Vaderlandse geschiedenisles gaf en steevast eindigde met Delftse geschiedenis. Zijn verhalen verdiepten voor Van Leeuwen de liefde voor zijn stad. Als raadslid en wethouder wilde hij alleen met zijn stad bezig zijn. Toen hij na 16 jaar afscheid nam van de politiek nam hij het initiatief tot de oprichting van het Vermeer Centrum Delft. Verder is hij voorzitter van de Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft en incidenteel stadsgids in Delft. Ook is hij secretaris van Sociƫteit Standvastigheid in de Phoenixstraat.

B.C. Gisolf 80 jaar

De Delftse bridgeclub Gisolf bestaat 80 jaar. Dit heugelijke feit wordt op 8 oktober gevierd in het Vakwerkhuis met een feestelijke dag waarbij uiteraard ook gebridged wordt. Gisolf werd in de Tweede Wereldoorlog opgericht, om precies te zijn: 4 oktober 1942. De naam Gisolf is een samentrekking van gist en oliefabrieken, want het was een initiatief van de personeelsvereniging van de Gist- en Spiritusfabriek en de Nederlandse Oliefabrieken. De eerste decennia werd gespeeld in de Tent, het ontspanningsgebouw voor personeel van de Gist in het Agnetapark. Daarna volgden verschillende verhuizingen: naar de Altenahoeve, het Witte Huis, de kerk in Delfgauw, Jeu de Boulesvereniging Midi en tegenwoordig wordt gespeeld bij wijkcentrum De Vleugel. Bij Gisolf neemt men bridgen serieus, maar staat gezelligheid voorop. De vier Delftse bridgeclubs De Gaech, One Down Delft, Prometheus en Gisolf hebben sinds een aantal jaren de handen in elkaar geslagen om het bridgen te promoten in Delft. In het kader daarvan worden regelmatig cursussen georganiseerd. Informatie over Gisolf is te vinden op de website www.bc-gisolf.nl.