Met je voeten in de klei! (Foto: Fred Leeflang)
Met je voeten in de klei! (Foto: Fred Leeflang)

Cultuurbarbaren gaan met hun voeten in de klei!

Algemeen

DELFT - Na twee succesvolle edities van Cultuurbarbaren, kunnen we ook komende herfstvakantie weer een leuk cultureel programma verwachten. Van zaterdag 22 oktober tot en met zondag 30 oktober kunnen kinderen van 4 tot en met 12 jaar genieten van kunst, film, workshops en andere activiteiten in Delft om op een leuke manier kennis te maken met cultuur. Het thema van dit jaar is ‘Met je voeten in de klei’.

Door Cheyenne Toetenel

Cultuurbarbaren maakt cultuur bereikbaar voor kinderen van verschillende leeftijden, door negen dagen lang culturele activiteiten te organiseren op twintig verschillende locaties. “Ook dit jaar hebben we samen met de deelnemers een leuk en divers programma samengesteld”, vertelt Nina Voets, die het cultuurfestival samen met Dunja Gasper en Annemarie Oorthuizen organiseert. “Net als tijdens eerdere edities is het doe-element weer sterk aanwezig. Door zelf aan de slag te gaan, maakt het meer indruk en blijft iets veel beter in je geheugen hangen dan wanneer je enkel naar iets kijkt of luistert. Juist dat helpt kinderen geïnteresseerd te raken in cultuur en te ontdekken wat ze leuk vinden.” Elk jaar wordt aan Cultuurbarbaren een ander thema gekoppeld, zodat deelnemers elk jaar weer worden uitgedaagd om verrassende activiteiten te bedenken. Dit jaar worden de activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Met je voeten in de klei’. Dit sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek: ‘Gi-ga-groen’. “Het thema richt zich op natuur, klimaat, planten, dieren en lekker naar buiten gaan. Hoe deelnemers invulling geven aan de activiteiten hieromheen, is aan hen. Het leuke aan dit thema is dat cultuur en natuur naadloos op elkaar aansluiten en we hierdoor leuke nieuwe deelnemers hebben kunnen verwelkomen.” 

Verrassend programma
Dit jaar verwelkomt Cultuurbarbaren vijf nieuwe locaties binnen het festival. Dunja: “Ga letterlijk met je voeten in de klei op het blote voetenpad in de tuin van GGZ Delfland, maak kunst van zwerfafval bij De Papaver of ga met een archeoloog van Archeologie Delft mee op pad om te bekijken welke bijzondere objecten je onder de grond aantreft in Delft. In Bacinol 2 bezoek je de ateliers van drie kunstenaars, waar je zelf ook een kunstwerk mag creëren. RADIUS heeft een wel heel bijzondere activiteit opgetuigd. Kinderen kunnen daar zelf gaan bedenken hoe planten zouden klinken als ze een stem zouden hebben en vervolgens een heus plantenorkest creëren. Dit met als doel om aandacht te schenken aan hoe planten met elkaar communiceren. Dat is een heel netwerk, waar de gemiddelde mens niet veel van weet.” Ook de vaste deelnemers aan het festival hebben zichzelf weer overtroffen met de door hen bedachte activiteiten. “Schilder bijvoorbeeld levensgrote fantasiemonsters bij Cultuurhuis Delft en exposeer je werk bij 38CC, krijg voorafgaand aan de voorstelling Peter en de Wolf een masterclass van orkestleden van Krashna Musika in Theater de Veste, maak een Delftse Blauwdruk bij Royal Delft en word plantendokter in de Botanische Tuin. Trek eropuit en ontdek wat er in Delft allemaal te beleven is!”

Festivalhart
OPEN aan het Vesteplein vormt dit jaar het festivalhart van Cultuurbarbaren. “Dat betekent dat hier de hele week ontzettend veel activiteiten worden georganiseerd”, vertelt Nina. “Je kan op elk willekeurig moment naar binnen lopen en kijken wat er te doen is. Kom rommelen in de klooibakken, doe mee aan de speurtocht, maak klimaatneutrale vakantiefoto’s en kom plantjes ruilen in de plantenbieb. In het proeflokaal staan tevens speciale festivalaanbiedingen op de menukaart. OPEN is dan ook de ideale plek om de tijd tussen festivalactiviteiten door te overbruggen.”

Boomhuttenproject
In samenwerking met DelftDesign heeft Cultuurbarbaren het Boomhuttenproject opgezet, als toevoeging aan het festivalprogramma. “Voorafgaand aan de herfstvakantie hebben verschillende Delftse groep 8 klassen samen met een Delftse architect tekeningen en een maquette gemaakt van hun ideale boomhut”, legt Nina uit. “Tijdens Cultuurbarbaren worden de maquettes tentoongesteld in OPEN en kun je stemmen op de boomhut die jij het leukst vindt. Ook een vakjury, bestaande uit architecten en hoogleraren, brengt een stem uit. Op zaterdag 29 oktober om 13.00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt. Middels dit project worden kinderen uitgedaagd hun creativiteit te uiten, maar ze leren van de architect ook meer over duurzaamheid.”

Het volledige programma is te vinden op www.cultuurbarbaren.com. Zowel voor de betaalde als de gratis activiteiten is een ticket nodig. Deze zijn verkrijgbaar via de website.