Staatsbosbeheer herstelt rietmoeras in Abtswoudse bos

DELFT - Staatsbosbeheer is maandag in opdracht van Coöperatief Beheer Groengebieden Midden-Delfland (CBG) gestart met het herstel van een aantal rietmoerassen in het Abtswoudse bos - West. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van bomen en struiken.

De desbetreffende rietmoerassen in Abtswoudse bos – West worden in ere hersteld. De moerassen zijn in de loop van de jaren gaan verhouten, door de groei van bomen en struiken. Er is nu meer sprake van een moerasbos dan van een rietmoeras. Dit is geen gewenste ontwikkeling, omdat de rietmoerassen een thuis bieden aan een groot aantal soorten. In rietmoerassen komen bijzondere plant- en diersoorten voor die steeds meer onder druk komen te staan. Dit komt door het steeds verder verhouten van de moerassen. Dit gaat ten koste van bijzondere vogelsoorten, die in de moerassen van het Abtswoudse bos – West voorkomen. Een aantal bijzondere soorten die door de ingreep behouden blijven zijn de blauwborst, snor, sprinkhaanzanger en waterral. Rietmoerassen zijn ook waardevol voor diverse plantensoorten. Door nu in te grijpen behouden we soorten, zoals grote boterbloem, rietorchis en moerasmelkdistel. Om de rietmoerassen in ere te herstellen worden bomen en struiken in de betreffende moerassen tot de grond weggesnoeid. Vervolgens worden de overblijvende stobben verwijderd. Het nog aanwezige riet wordt gemaaid. Hierdoor ontstaat een nulstand, waarna het riet zich weer kan herstellen en vestigen. Volgend jaar worden de betreffende rietmoerassen nog een keer gemaaid. Na deze ingreep worden de rietmoerassen in een beheercyclus meegenomen. Hierdoor krijg je op kleine schaal veel variatie in ouder riet en jonger riet, waar veel plant- en diersoorten van profiteren.

Het is mogelijk dat u enige hinder ondervindt. Dit kan bestaan uit het geluid van machines en verandering in uitzicht. Staatsbosbeheer probeert de overlast tot een minimum te beperken. Heeft u vragen of zorgen? Dan kunt u contact opnemen met 010 4600591 of per e-mail via hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl. Via hetzelfde mailadres kunt u zich aanmelden voor de maillijst ‘Abtswoudse bos'.