De Javastraat in de Indische buurt (Foto: Koos Bommelé)
De Javastraat in de Indische buurt (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Vervolg van de voorpagina

"Op mijn vraag hoe Vestia dit allemaal gaat oplossen krijg ik geen antwoord", vertelt de bewoner van de Javastraat. "Ik betaal netjes mijn huur, maar kan hier niet wonen. Daarom zit ik nu al vier weken langer bij mijn dochter in huis dan de bedoeling was." Ze is er emotioneel onder. "Je wordt ook steeds bozer omdat je je machteloos voelt", vertelt ze met tranen in haar ogen. "Ze stellen je niet gerust. Je leeft in onzekerheid en dat gaat ten koste van je nachtrust. Ik hoop dat het voor mij en de anderen die problemen ervaren wordt opgelost en dat ze bij de volgende huizen wat netter te werk gaan, zodat overige bewoners al deze stress bespaard blijft."
Smalle deuren
Liesbeth hoopt hetzelfde. "Ik hoor een hoop ellende van mensen uit de straat", vertelt ze. "Bewoners van één van de huizen hier in de straat kregen hoofdpijn. Het bleek dat de gasleidingen niet goed waren afgesloten, levensgevaarlijk! Ook hebben ze ergens de fundering niet goed teruggelegd onder de schouw, waardoor die is losgekomen van de muur en naar voren helt. En ik weet niet hoe die werklui met je spullen omgaan, maar allerlei spullen worden na de oplevering kapot aangetroffen. Vreemd is ook dat in meerdere huizen spullen zijn verdwenen. Hoe kun je iets weggooien, wat niet je eigendom is. Er wonen hier veel ouderen en niet iedereen heeft er nog de puf voor om de gebeurtenissen aan te vechten, omdat je tegen de bierkaai aanvecht. Maar dit mág toch allemaal niet zomaar!" Liesbeth wijst daarnaast op de voordeuren die na de renovatie een stuk smaller uitvallen. "Het scheelt meer dan tien centimeter. Mensen kunnen daardoor hun scootmobiel niet meer naar binnen rijden. Oudere mensen zitten hierdoor in zak en as, want voor de deur laten staan is tegenwoordig ook geen optie meer."

Vestia
Een woordvoerder van Vestia zegt dat de werkzaamheden volgens planning verlopen, maar geeft aan dat er tegelijkertijd aandachtspunten zijn. "De opleverkwaliteit is op dit moment nog niet naar tevredenheid van de bewoners en ook niet van ons. De aannemer werkt deze punten allemaal af en zorgt dat alle woningen op korte termijn voldoen aan de kwaliteit die bewoners mogen verwachten." De woordvoerder geeft aan dat er inderdaad spullen zijn verdwenen uit de woningen, maar zegt dat de wooncorporatie niet op de hoogte is van eerder genoemde zaken zoals de spullen verkregen vanuit de Wmo en de zelfgeplaatste keukenkastjes. (Dit ondanks mailcontact dat heeft plaatsgevonden tussen de bewoner en een contactpersoon vanuit Vestia, red.). "Het klopt dat er enkele (kleinere) zaken zijn verdwenen, zoals een wc-borstel. De genoemde zaken, zijn echter niet bij ons bekend. We vragen de bewoners dit soort zaken altijd te melden bij de bewonersbegeleiders. Dan zorgen we ervoor dat dit netjes opgelost of vergoed wordt." De woordvoerder geeft ook aan dat het kozijn van de voordeuren bij de woningen in de Javastraat inderdaad smaller uitvalt. "De maat van kozijnprofielen is in de huidige tijd anders dan de maat van kozijnen die bij de woningen zijn gebruikt tijdens de bouw. Wij volgen het advies van de brandweer en adviseren de bewoners om een scootmobiel niet binnen te zetten in verband met brandgevaar. Een scootmobiel kan zelf brand veroorzaken én bij een brand of andere calamiteit in de vluchtroute staan. De schuur in de tuin is de ideale locatie voor de stalling van een scootmobiel. De woningen zijn via de voordeur uiteraard gewoon toegankelijk met een rolstoel, rollator en voor hulpdiensten met een brancard." Volgens Liesbeth is het plaatsen van een scootmobiel in de schuur niet voor iedereen een optie. "Sommige mensen kunnen die draai helemaal niet maken."