Check kwaliteit van zwemwater vóór het zwemmen

Het zwemwater in onder andere de Dobbeplas en Delftse Hout wordt gecontroleerd op kwaliteit. Op dit moment wordt zwemmen in de Dobbeplas en Delftse Hout ontraden vanwege blauwalgen. Blauwalgen geven grote kans op huidirritatie en maag-/darmklachten.

Zwemmen in sloten en vaarten
Dit geldt niet voor andere sloten en vaarten. Met warm weer kunnen bacteriën gemakkelijker vermenigvuldigen in sloten en open water. Hier kunt u dus beter niet in zwemmen.

Check de kwaliteit van zwemwater op www.zwemwater.nl

Orgelconcert door gastorganist Arjen Leistra

DELFT - Op zondagmiddag 14 augustus a.s. komt de bekende organist Arjen Leistra een concert verzorgen in de Maria van Jessekerk te Delft. Arjen Leistra (geboren in Delft) studeerde van 1990 tot 1998 orgel en kerkmuziek respectievelijk aan de conservatoria in Rotterdam en Den Haag. Zijn docenten waren Arie Keijzer en Ben van Oosten. In 1996 werd Arjen 2e prijswinnaar van de “International Organcompetition” te Dublin (Ierland). Na zijn afstuderen in 1998 vervolgde hij voor een jaar zijn orgelstudie bij Marie-Claire Alain in Parijs. Arjen geeft concerten in heel Nederland en concerteerde ook in Engeland, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië en Slowakije. In november 2005 en februari 2008 maakte hij concerttournees naar de Verenigde Staten. Van zijn orgelspel verschenen de afgelopen jaren verschillende cd’s.

Arjen opent zijn concert met een werk van de Nederlandse componist Jacob Bijster, zijn Premier Choral dat is geïnspireerd op een werk van de vooraanstaande Franse componist/ organist César Franck wiens 200ste geboorte jaar dit jaar overal wordt herdacht. Hij vervolgt zijn concert met twee delen uit de “Seven Sketches on Verses from Psalms” van Engels componist/ organist Percy Whitlock. Dan volgt een bijzonder werk van de genoemde componist/ organist César Franck. Hij speelt een bewerking voor orgel van het tweede deel uit de “Rédemption”, het “Symfonische interlude” dat oorspronkelijk voor orkest is gecomponeerd. Vervolgens klinkt van Belg Flor Peeters een rustige koraalbewerking, "Nun ruhen alle Wälder. Hij sluit zijn concert af met "Évocation”, Poème Symphonique van Franse componist/ organist Marcel Dupré. Dit werk bestaat uit 3 delen. Het eerste deel heeft een overweldigende climax, het tweede deel is teder en intiem, maar ook enigszins onbestemd en sinister van karakter. Het laatste deel is een echte Franse Toccata: de laatste C-majeurakkoorden klinken als een bevrijding.

Tijdens het concert is zijn spel te zien op groot beeldscherm. De toegangsprijs is 10 euro, dat kan worden voldaan aan de deur (contant of pin), kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen.