Op de TU Delft Campus is tijdens de OWee van alles te beleven
Op de TU Delft Campus is tijdens de OWee van alles te beleven

Vervolg van de voorpagina: OWee 2022 in goede banen

In goede banen
Om de OWee positief te laten verlopen - niet alleen voor de studenten maar ook voor de inwoners van Delft - is een nauwe samenwerking tussen het OWee-bestuur, de TU Delft en de gemeente Delft bewerkstelligd. "Dit vonden wij nodig, zeker omdat de OWee dit jaar tegelijk met de eerste schoolweek van basisscholen en middelbare scholen valt en het 'gewone leven' voor veel Delftenaren dan weer is begonnen", vertelt Markus. "Wij willen voorkomen dat er een enorme druk op de leefbaarheid gaat komen. Daarom hebben wij samen een uitgebreid plan opgesteld om eventuele overlast tegen te gaan. We hebben een informatieavond georganiseerd voor bewonersverenigingen, en omwonenden van evenementenlocaties hebben een brief ontvangen met informatie over wat er gaat gebeuren en waar zij eventuele overlast kunnen melden. Daarnaast hebben wij contact gezocht met studenten die in studentenflats ver buiten de evenementenlocaties wonen, om ze op het hart te drukken de evenementen te bezoeken en niet ook nog eens thuis een feestje te gaan vieren." 

Vanuit de OWee-organisatie zijn bovendien 700 mentoren aangesteld. Elk groepje van tien nieuwe studenten zal worden begeleid door twee mentoren. "Deze tweedejaars studenten zijn verantwoordelijk voor de deelnemers", vertelt Oppelaar. "Wij zorgen ervoor dat mentoren goed geïnformeerd worden waar zij op moeten letten met betrekking tot het meegeven van normen en waarden en behoorlijk gedrag." 

Ook aan het tegengaan van fietsoverlast is gedacht. "Bij de evenementen van de OWee-organisatie zelf zorgen wij voor fietsenstallingen, maar daarnaast organiseert iedere vereniging zelf activiteiten waar mensen voornamelijk op de fiets naartoe zullen trekken. Om te zorgen dat deze fietsen op de juiste manier worden geparkeerd heeft elke vereniging een fietsparkeerplan moeten maken. Fietsplannen zijn op die manier opgesteld dat Delftenaren zo min mogelijk overlast zullen ondervinden van herrie en het parkeren zelf."

Overlast melden
Mocht er dan tóch overlast plaatsvinden, denken de partijen daar goed op te kunnen reageren. Meldingen van overlast kunnen worden gedaan via www.delft.nl/melden. Markus: "Wij hebben korte lijntjes met de organisatie en verenigingen en kunnen daardoor snel schakelen om de problemen op te lossen, in elk geval tot 22.00 uur. Na 22.00 uur kunnen meldingen ook op deze manier worden gedaan, maar worden deze niet meteen in behandeling genomen. Indien er directe actie gewenst is, kan de politie gebeld worden via 0900-8844." Er is bovendien dagelijks overleg tussen de betrokken partijen, ook ná de OWee, tijdens de kennismakingsperiode van de studentenverenigingen. "Samen met de TU Delft, het OWee-bestuur, de brandweer, politie, handhaving, studentenverenigingen en DUWO bekijken we de overlastmeldingen van de vorige dag en bespreken we hoe we deze vormen van overlast de rest van de week kunnen voorkomen. Het doen van een melding is dus écht van waarde."