Stan van Leeuwen ziet Concordia stappen richting volwassenheid maken. "Dat we kunnen voetballen is allang duidelijk; als we zo blijven groeien als elftal, liggen er mooie tijden in het verschiet." (foto: Roel van Dorsten)
Stan van Leeuwen ziet Concordia stappen richting volwassenheid maken. "Dat we kunnen voetballen is allang duidelijk; als we zo blijven groeien als elftal, liggen er mooie tijden in het verschiet." (foto: Roel van Dorsten)

Jeugdig Concordia maakt minder fouten en dat leidt tot meer punten

Algemeen

DELFT - Concordia boekte afgelopen maandag een even belangrijke als overtuigende zege. De jonge ploeg van trainer Wesley Zandstra was met 6-0 te sterk voor IJsselmonde. Verdediger Stan van Leeuwen genoot van zijn ploeg. 

Door: Alphons de Wit jr. 

Even zag het er niet naar uit dat het een makkelijke middag zou worden. “We begonnen wat loom; moesten denk ik ook nog even wennen aan het warme weer. Het was in het begin allemaal veel te passief”, vertelt van Leeuwen. “Na ongeveer een kwartier kwamen we er wat beter in en wisten we te scoren. Uiteindelijk was het bij rust 3-0 en in de tweede helft wisten we die score te verdubbelen.”
Het betekende de vijfde seizoenszege voor de oudste club van Delft. “En die hebben we natuurlijk wel even gevierd”, blikt de 22-jarige verdediger terug. “Met de sfeer in de groep zit het altijd wel goed, maar na een nederlaag zitten we er vaak toch wel een beetje doorheen. Helaas hebben we er daar dit seizoen wat te veel van gehad.”

Persoonlijke fouten
Vaak komen die nederlagen voort uit persoonlijke fouten. “Dat is inherent aan het spelen met een jonge ploeg. Soms staat er bij ons iemand van zeven- of achtentwintig binnen de lijnen, maar de rest is over het algemeen onder de vijfentwintig jaar. Je ziet dat we hartstikke goed kunnen voetballen, we scoren ook best vaak, maar we krijgen te vaak en te makkelijk goals tegen. Het is aan ons om te leren van die fouten en ik heb de laatste tijd het idee dat dat steeds beter gaat.”
Van Leeuwen maakt voor het zesde seizoen deel uit van de selectie van Concordia. “Toen ik zestien was, mocht ik onder Martijn Leonard nog weleens invallen. Dat was natuurlijk superleuk, maar tot een basisplaats leidde dat niet. Inmiddels heb ik die al drie jaar, maar door corona heeft dat natuurlijk niet tot heel veel wedstrijden geleid. Gelukkig hebben we nu een redelijk normaal seizoen.”
Die basisplek vult de student sportmarketing en -management meestal centraal achterin of als rechtsback in. “Daarbij heeft de positie centraal wel mijn voorkeur. Hierbij denk ik dat ik een bepaalde rust uitstraal, dat ik door mijn inzicht in waar de bal landt en hoe de tegenstander loopt wel vaak een stapje eerder ben en men zegt dat ik een goede pass in mijn benen heb.”

Trainer
Na Martijn Leonard en Laurens Sandell heeft Van Leeuwen nu met zijn derde trainer bij de senioren te maken: Wesley Zandstra. “En dat bevalt heel erg goed. Je merkt aan alles dat hij als speler ontzettend veel ervaring heeft: hij heeft het zelfs tot het betaald voetbal geschopt. Daarnaast voelt hij heel goed aan hoe je spelers moet motiveren: hij weet altijd precies de juiste snaar te raken. Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat hij oog heeft voor de jeugd en heeft hij altijd wel een tactisch plan. Hierbij gaan we over het algemeen van onze eigen kracht uit, maar bij bepaalde tegenstanders doet hij ook wel aanpassingen aan het oorspronkelijke plan, waardoor we beter in de wedstrijd komen.”
Waar Concordia zijn wedstrijden nu nog op de zondag speelt, maakt de club na de zomer de overstap naar de zaterdag; iets waar Van Leeuwen niet rouwig om is. “Want voor mij is zaterdag natuurlijk van oudsher de dag waarop wordt gevoetbald. Daarnaast wil de club het verenigingsgevoel daarmee enigszins aanwakkeren. Ten eerste is het leuk dat de zaterdag echt een verenigingsdag wordt; daarnaast merk ik dat veel jongens in de lichtingen na mij al eerder stoppen, omdat ze geen zin hebben om op zondag te voetballen of omdat ze dan andere dingen te doen hebben. Het zou natuurlijk hartstikke mooi zijn als je die jongens er op deze manier bij weet te houden. Verder denk ik dat je op zaterdag meer publiek trekt en dat het zaterdagvoetbal ons misschien wel meer ligt: je ziet toch dat daar de nadruk wat vaker op het verzorgde voetbal ligt.”

Seizoen uitspelen
Zo ver is het echter nog niet: Concordia heeft nog acht wedstrijden op de zondag te spelen. “Daarbij is de doelstelling om zoveel mogelijk punten te halen, want ik denk dat we op dit moment te laag staan. We kunnen heel goed voetballen en we maken steeds minder fouten. Zo zag je bijvoorbeeld tegen Wippolder dat we lange tijd heel goed mee konden, maar we onszelf vergaten te belonen. Ik denk dus dat we ook tegen de ploegen boven ons echt nog wel resultaten kunnen behalen.”
En heeft Van Leeuwen persoonlijk nog doelstellingen? Zeker, ten eerste zijn er in het coachen van achteruit nog wat stappen te maken. Daarnaast wil ik mezelf onmisbaar maken voor het elftal. Op dit moment probeer ik op de training de sfeer erin te houden en schiet ik daarin soms iets te ver door. Op de trainingen kan de focus dus nog wat beter; dat is iets waar ik aan ga werken.”