Klimaatfestival op het Stanislascollege

DELFT - In Delft werd op maandag hard nagedacht over het klimaat. Wie moet de klimaatproblemen oplossen, de consument of de politiek? Dat was de hamvraag van het klimaatfestival dat die middag plaatsvond op het Stanislascollege. 

Zo’n honderdtachtig leerlingen uit de vijfde klas van het VWO luisterden in de Aula naar de voordracht van VVD Tweede Kamerlid Daan de Neef en auteur en journalist van de Groene Amsterdammer Jaap Tielbeke. “Wie heeft er meer dan drie keer gevlogen?”, vroeg De Neef. Dat bleken er wel veel. “Wie eet er bijna dagelijks vlees?” Ook bij die vraag staken de meeste leerlingen hun hand op. Het viel De Neef duidelijk tegen. Hij probeerde de leerlingen uit te leggen dat ze met hun eigen vrije keuzes als consument veel invloed uitoefenen op het klimaat. “Nee hoor”, sprak Tielbeke hem even later tegen. “Dat lost structureel niets op. De oude slogan ‘een beter milieu begint bij jezelf’ is een bewuste strategie van de grote vervuilers. Tools om je eigen ecologische voetafdruk te berekenen houden de ware schuldigen buiten schot. Echte verandering begint bij de politiek.” De leerlingen mochten vragen stellen en dat deden ze graag. Waarom moesten zij helpen het klimaatprobleem op te lossen? En kun je wel een onderscheid maken tussen consument en politiek als de burger de politici kiest die hen regeren? 

In de tweede helft van de middag hebben de vijfde klassers in groepjes over al die vragen nagepraat onder leiding van de zesde klassers die het vak filosofie in hun examenpakket hebben. En ze kregen een broodje plantaardige shoarma dat verbazingwekkend lekker werd bevonden. "Waarom maken ze de kantine niet gewoon vegetarisch?”, vroeg een meisje enthousiast. "Laat de school zelf het goede voorbeeld geven.” Tja, wie weet waar zo'n klimaatmiddag nog toe leidt…

Overzichtstentoonstelling schilder Frans Erkelens

SCHIPLUIDEN - Van 3 t/m 29 mei zal in Op Hodenpijl, Rijksstraatweg 20/22 te Schipluiden, een overzichtsexpositie te zien zijn van de schilder Frans Erkelens (1937 – 2016). Het bijzondere aan hem is, dat hij startte als Metarealist (1970 Johfra, Diana van den Berg), vervolgens een geheel eigen stijl (met veelal mysterieuze en mythische elementen) ontwikkelde en tenslotte eindigde als abstract schilder. Hij exposeerde vaak in binnen- en buitenland (o.a. Parijs, Lissabon, New York) en liet bewust zijn toeschouwers kennismaken met veel culturen, o.a. Indonesië, Thailand, Jodendom, Engel, hopende, zodat mensen meer respect voor elkaar zouden hebben. Op de zondagen 8, 15 en 22 mei geeft Jan van Veldhoven een inleiding om 15.00 uur. De toegang is gratis. Tevoren en na afloop kunnen de schilderijen bewonderd worden. Ook op doordeweekse dagen: di t/m za 10.00 uur – 20.30 uur, zo 14.00 uur – 17.00 uur (mits er geen activiteiten in de kerk zijn). Bel hierover 015-3801840.