Vrijwilligers ondersteunen laatste levensfase thuis, in het hospice of een woonzorginstelling


DELFT - Meer dan 70% van de Nederlanders wenst thuis te overlijden en dat aantal groeit, ook in Delft. Daarom wordt ook ondersteuning geboden bij cliënten aan huis. Wanneer het einde van het leven en het moment van sterven nadert, is het waardevol om thuis te midden van de eigen familie te zijn. Maar de zorg kan te zwaar worden. Dan is het goed om een beroep te doen op de geschoolde vrijwilligers van Hospice & VPTZ Delft. Die maken het verschil, zo zeggen de cliënten.

Vrijwilliger
Eén van die vrijwilligers is Marijke van Hoek, zij is vrijwilliger in de terminale zorg in het hospice. “Aansluiten bij wensen van de cliënt daar gaat het om. Door mijn aanwezigheid kan de familie even een tijdje rust nemen omdat ze weten dat de zorg in goede handen is. Ik waak bij hun geliefde. Voor mij zijn dat bijzondere momenten. Deze zinvolle bijdrage kunnen leveren, is een voorrecht.”

Gabriëlla Rijerse coördineert samen met Petra Alting von Geusau, Mirjam Wijsbeek en Conny van Luijk alle zorginzet van de vrijwilligers. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor mensen die in Delft en regio aankloppen met een hulpvraag om de laatste maanden een zo’n goed mogelijke situatie te creëren. 

Hulp vragen
“Hulp vragen is moeilijk”, legt Petra uit. “Het is niet gemakkelijk om aan een ’vreemde’ een deel van de zorg over te laten en zelf een stukje zorg los te laten. Iedereen wil immers zo graag zelf de zorg voor de dierbare tot het laatst volhouden. Onze vrijwilligers zijn goed geschoold. Ze mogen lichte verzorgende werkzaamheden verrichten maar mogen geen verpleegkundige handelingen doen.”

Ben jij een teamplayer, wil je graag vrijwilligerswerk doen, heb je iedere week vier uurtjes tijd, neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek.

Voor nadere informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen of mailen. 

015-2573121  
info@hospice-vptz.nl