Shell-flats alsnog onderzocht

DELFT - Stedin gaat alsnog onderzoeken of de oude elektriciteitsleidingen in de vijf Shell-flats in Voorhof (480 appartementen) bestand zijn tegen het inductiekoken. Dat heeft het elektriciteitsbedrijf toegezegd aan de VvE’s.

Het artikel in Delft op Zondag van 13 maart was de aanzet voor Stedin om bij te draaien. Tot dan toe was de organisatie niet bereid om in te gaan op verontruste brieven en telefoontjes van de VvE’s en van andere flatbewoners. Die signaleerden incidenten met brandjes en doorgebrande apparatuur door overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Ingeschakelde monteurs gaven in die situaties aan dat het algemene elektriciteitsnetwerk van de flats niet berekend is op de hogere wattages die gebruikt worden bij inductiekoken.

Stedin ontkende tot dusver het gevaar en wees slechts op adequate leidingen in de bodem voor de flats. De VvE’s wezen Stedin er meermalen op dat zij ook verantwoordelijk zijn voor het netwerk dat door de centrale portieken naar de individuele meterkasten lopen. Juist daar zouden de oude leidingen kunnen worden overbelast. Op dat argument werd tot nu toe niet ingegaan. Maar na publicatie van de kwestie in Delft op Zondag is het tij gekeerd. Binnenkort komt er alsnog een technisch onderzoek naar de kwaliteit van het netwerk in de flats.